• Головна
  • Новини
  • Блаженніший Любомир (Гузар) закликав українців не боятися євроінтеграції та зберегти свої духовні цінності...

Блаженніший Любомир (Гузар) закликав українців не боятися євроінтеграції та зберегти свої духовні цінності

30.09.2013, 10:42
Блаженніший Любомир (Гузар) закликав українців не боятися євроінтеграції та зберегти свої духовні цінності - фото 1
«Якщо ми будемо шанувати ті духовні цінності, які є в нашому народі – то не маємо причин боятися»

У рамках Форуму видавців у Львові, під час відкритої розмови, Архиєпископ-емерит УГКЦ Любомир (Гузар) розвінчав, мабуть, найпопулярніший нині міф про те, що сучасна Європа цілком відійшла від християнства і це саме чекатиме й на Україну, якщо вона туди потрапить.

«Одним словом, – сказав єрарх, – нас лякають ті, хто не хоче, щоби ми зближувалися із Західною Європою. Нас лякають, що ми зблизимось і перестанемо бути християнами. А тепер, давайте, замислимося, чи справді такий закид є виправданий, чи справді повинен би він нас знеохотити від зближення із Західною Європою?».

Кардинал Любомир зазначив, що Євросоюз, звісно, не є ідеальною структурою. Не всі процеси там проходять так, як хотілося б. Нинішня Європа, як зауважив він, – це «продовження певного періоду, подій, течій», бо Європа виникла не на порожньому місці, вона має свою, часом трагічну історію. Вона робила помилки і їх виправляла. Тільки у ХХ столітті Європі довелося пережити нацизм, фашизм, комунізм поки усі ці людиноненависницькі режими європейці самі й не знищили.

«Але Західна Європа, яка витворила оці напрямки, знайшла силу собі їх позбутися», – продовжив думку Архиєпископ.

1_грудня.jpg

За словами колишнього Глави УГКЦ, сьогодні в Західній Європі також існують певні течії, головно морального характеру. І нам кажуть, що, наближаючись до Західної Європи, ми приймаємо ті течії, які є, властиво, руїнними для суспільства взагалі. І були б руїнними для нас, якщо би ми їх прийняли. Об’єктивно цитують, що, скажімо, у Франції парламент прийняв закон, який дозволяє одностатеві спілки, навіть називає їх подружжями. Ну, справа справді виглядала б небезпечною, але є певний факт, який чомусь нерадо цитують. Йдеться про те, що у відповідь на таке рішення парламенту півтора мільйона громадян Франції протестували на вулицях французьких міст. Одним словом, так, їхній парламент це прийняв. Але їхній парламент не є остаточним словом про стан душі французького народу. Тих півтора мільйона, що вийшли на вулиці, засвідчили про духовний стан французів. Щось подібне сталося в Італії, де старалися заборонити взагалі згадати Бога у державних школах, хотіли виключити Бога зі шкіл. І проти того не тільки Церква в Італії, але й народ запротестував.

«Я згадую ці факти, бо нема потреби заперечувати, що існують погані течії в Західній Європі. На жаль, та Європа, яка виросла на християнських засадах, на духовних цінностях найвищого розряду, має такі прояви. Але, з другої сторони, не можна забувати, що ці народи, які століттями росли на здорових християнських засадах, плекали й розвивали найвищі духовні цінності, настільки мають в собі духовної сили сьогодні, як і останніх сто років, що не треба надмірно боятися. Не кажу, що маємо приймати все те, що приймає Західна Європа. Ми мусимо бути критичними, глядіти з розплющеними очима і відкритими розумами на те, що діється. Але абсолютно не треба попадати в якийсь надмірний страх, немовби, зближаючись із Західною Європою, ми наближаємось до нашої духовної руїни. Якщо вони мають ще духовну силу (а цього докази є), щоби не дати себе підкорити таким поганим течіям, то ми, зближаючись з Європою і роздумуючи критично над тим, що діється, і належно оцінюючи те, що є справді духовно цінне, не маємо потреби боятися. Боятися такою мірою, щоби взагалі заперечувати всяке наближення до Західної Європи. Думаю, що сьогодні, якщо спокійно об’єктивно приглянемось до того, як відбувається, тримається і навіть росте духовне життя в Європі, якщо будемо шанувати оті духовні цінності, які є в нашому народі, не маємо абсолютно причини до страху», – запевнив слухачів Блаженніший Любомир.