• Головна
  • Новини
  • Патріарх УГКЦ назвав три важливих складові Декларації Католицьких Церков України та Польщі про прощення і примирення...

Патріарх УГКЦ назвав три важливих складові Декларації Католицьких Церков України та Польщі про прощення і примирення

08.07.2013, 09:10
Патріарх УГКЦ назвав три важливих складові Декларації Католицьких Церков України та Польщі про прощення і примирення - фото 1
Декларація Католицьких Церков України та Польщі про прощення і примирення стала виявом того, що справа польсько-українського примирення дуже важлива для обох народів.

Декларація.jpgДекларація Католицьких Церков України та Польщі про прощення і примирення стала виявом того, що справа польсько-українського примирення дуже важлива для обох народів. Про це сказав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, в інтерв’ю для газети «Галичина».

Предстоятель УГКЦ окреслив три важливі складові цього документа. Перша – озвучена позиція Церкви. «Коли ієрархи готували цей текст, то розуміли, що ні політики, ні суспільні діячі не могли собі дати ради з напливом емоцій як в українському, так і в польському суспільствах. За такої ситуації всі дивилися на Церкву, і справді, передовсім Церква мусила сказати своє слово… При цій нагоді я хотів би згадати велику роль рішучості Голови Конференції Єпископів Польщі Архиєпископа Юзефа Міхаліка з Перемишля, який на мою пропозицію підготувати такий документ відповів із великою відкритістю, за що я дуже йому вдячний», − зазначив Блаженніший Святослав.

Друга складова − взаємне примирення. «Я озвучив позицію прощення і перепрошую за всі кривди, які сини і доньки нашої Церкви вчинили донькам і синам інших народів та своїм ближнім. Тим самим я повторив слова Блаженнішого Любомира (Гузара), сказані 12 років тому у Львові, на беатифікаційній Літургії, перед Папою Іваном Павлом ІІ. Так само владика Юзеф Міхалік перепросив українців за кривди, які нам завдали поляки», − зазначив Предстоятель УГКЦ. Такий духовний акт перепрошення Глав Церков обох народів, на переконання Верховного Архиєпископа, вносить інший моральний вимір у відносини нашого спільного майбутнього і додає до нього загальний мирний тон співжиття.

Третя складова − засудження чотирьох ідеології, які вчать ненавидіти людей іншої національності: крайній націоналізм, шовінізм, комунізм і нацизм. «Очевидно, що такі ідеології ніколи нічого конструктивного не привнесли у світову історію людства», − зазначив Блаженніший Святослав. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Довідка:

Волинська трагедія – обопільні етнічні чистки українського і польського населення, здійснені Українською Повстанською aрмією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту та радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

Є частиною масштабного польсько-українського міжетнічного конфлікту 1940-х років. Існують різні версії подій на Волині, внаслідок яких загинули десятки тисяч поляків та тисячі українців. В Польщі існує доволі потужний правий "кресовий рух", який використовує події 1940-х для зображення українців як різунів і паліїв.

Нещодавно в Любліні польські історики обговорювали Волинську трагедію без участі українців. Керівник Інституту національної пам'яті Польщі в односторонньому порядку покладає провину за українсько-польський міжетнічний конфлікт 1940-х на українців, називаючи трагедію "різаниною" і "геноцидом".