• Головна
  • Новини
  • Патріарх УГКЦ поділився своїми думками щодо українсько-польського примирення з Маршалками Сейму та Сенату РП...

Патріарх УГКЦ поділився своїми думками щодо українсько-польського примирення з Маршалками Сейму та Сенату РП

29.06.2013, 09:35
Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) 28 червня у Варшаві зустрівся із Маршалком Сейму Республіки Польща Евою Копач та Маршалком Сенату Богданом Борусевичем.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) 28 червня у Варшаві зустрівся із Маршалком Сейму Республіки Польща Евою Копач та Маршалком Сенату Богданом Борусевичем.

Головна тема зустрічі зі спікером нижньої палати парламенту Польщі було питання польсько-українського примирення в контексті 70-х роковин Волинської трагедії. Ева Копач та Патріарх Святослав погодилися, що потрібно постійно докладати зусиль для примирення та діалогу країн, Церкви та суспільства.

«Нас об’єднує трагічна історія, але думаючи про сьогодення, ми повинні також пам'ятати про минуле», - сказав Глава УГКЦ. Він закликав, щоби «спільний діалог був формою спільної терапії, яка лікує рани минулого».

Верховний Архиєпископ також висловив повагу до польського народу та подякував за прийом і позитивний перебіг його візиту.

У ході зустрічі сторони обговорили й документи про пам'ять волинського злочину і його жертв. Спікер нижньої палати парламенту висловила вдячність за спільну Декларацію з нагоди 70-х роковин трагедії на Волині, яку підписали сьогодні представники УГКЦ та РКЦ Польщі.

«Декларація є вираженням того, що справа польсько-українського примирення дуже важлива», - наголосив Патріарх Святослав. Він запевнив, що її буде прочитано в церквах в Україні й поширено в українському суспільстві.

Ева Копач згадала про поточну роботу над проектом резолюції Сейму щодо Волинської трагедії. Вона наголосила, що його обговорення викликає багато емоцій як у Польщі, так і в Україні.

«Хочемо, щоб цього року урочистості пройшли в атмосфері примирення, на основі історичної правди та відповідного вшанування жертв», - заявила Маршалок Сейму.

Ева Копач також звернулася із проханням до Глави УГКЦ спорудити в Луцьку хрест у пам'ять про Волинську трагедію. Вона запропонувала організувати в Польщі та Україні виставку, що показала б заходи двох країн, вжиті для польсько-українського примирення, зокрема ініціативи блаженного Папи Івана Павла II.

Спікер нижньої палати польського парламенту подякувала Блаженнішому Святославові за підтримку польської меншини у Львові, яка отримала від місцевої влади ділянку під будівництво польського дому.

На зустрічі також були присутні: Цезарій Грабарчик, віце-спікер Сейму, польський співголова Парламентської асамблеї та України, Мирон Сич, голова комісії національних та етнічних меншин, Лех Чапля, глава канцелярії. А серед посадовіих осіб УГКЦ: архиєпископ Іван (Мартиняк), Митрополит Перемишльсько-Варшавський, архиєпископ Ігор (Возьняк), Митрополит Львівський, архиєпископ Володимир (Війтишин), Митрополит Івано-Франківський, архиєпископ Василь (Семенюк), Митрополит Тернопільсько-Зборівський, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.