• Головна
  • Новини
  • У тексті українсько-польської декларації не звучатиме слово «геноцид», - Патріарх Святослав (Шевчук)...

У тексті українсько-польської декларації не звучатиме слово «геноцид», - Патріарх Святослав (Шевчук)

26.06.2013, 19:29
У тексті українсько-польської декларації не звучатиме слово «геноцид», - Патріарх Святослав (Шевчук) - фото 1

Основні тези спільної польсько-української декларації щодо 70-ліття Волинської трагедії, яку єрархи Римо-Католицької Церкви в Польщі та УГКЦ підпишуть 28 червня у Варшаві, зводяться до бажання двох народів жити у мирі. У декларації також не використовуватиметься слово «геноцид».

exklusiv.gifСвятослав_Шевчук.jpgОсновні тези спільної польсько-української декларації щодо 70-ліття Волинської трагедії, яку єрархи Римо-Католицької Церкви в Польщі та УГКЦ підпишуть 28 червня у Варшаві, зводяться до бажання двох народів жити у мирі. У декларації також не використовуватиметься слово «геноцид».

Про це заявив журналістам Патріарх Святослав (Шевчук) під час всеукраїнської прощі до Страдчу напередодні візиту до Польщі.

«Основні тези тексту зводяться до того, що ми разом хочемо продовжувати справу примирення. Я скажу слова прохання про прощення, які виголосив мій попередник Блаженніший Любомир перед Папою Римським Іваном Павлом ІІ, говорячи, що так сталося історично, що багато синів і дочок України скривдили своїх польських братів. Ми просимо прощення. Таку сама формулу прощення від імені поляків виголосить владика Юзеф Міхалік», - сказав він.

Глава УГКЦ нагадав, що він поставить свій підпис під декларацією як представник України, з боку польської її підпише Голова єпископської конференції Польщі Юзеф Міхалік.

«Цей текст також запрошені підписати Митрополит Мечислав Мокшицький – Голова конференції єпископів РКЦ в Україні і владика Іван (Мартиняк) – митрополит УГКЦ в Польщі», - зауважив першоєрарх.

«Я їду до Польщі, щоби боронити там образ українця і образ поляка в Україні. Щоби зробити ще один крок у справі українсько-польського примирення. Бо цього року якраз минає 25 років відколи він розпочався. Я думаю, що дуже важливо нам, українцям, пошанувати той біль, який мають поляки, зокрема, волинську трагедію. Ми ж маємо теж бути речниками свого народу і теж маємо говорити про свій біль», - окреслив основну мету свого візиту Патріарх Святослав.

Прешоєрах наголосив, що українська сторона не погодилася б із словом «геноцид» у спільному документі.

«Це суперечить певним поняттям про геноцид як такий. І, можливо, ті чи інші постанови, які вже в Польщі звучали були зроблені під впливом емоцій. Я думаю, що нам необхідно крокувати шляхом українсько-польського примирення, керуючись не емоціями, а справді християнським сумлінням», - підкреслив він.

«Так, ми говоримо про етнічні чистки. Так, ми будемо засуджувати крайній націоналізм і шовінізм, як і інші людиноненависницькі доктрини – комунізм, нацизм. Християни за своїм покликанням є учнями любові, а тією воплоченою любов’ю є сам Ісус Христос. Ми декларуємо, що майбутнє належить українцям і полякам. Мені дуже хотілося, аби дорога до примирення, пошанування була второваною. І так виглядає сьогодні, що саме на Церкву дивиться і польське і українське суспільство. Я зі свого боку заявляю, що ми готові цей крок зробити», - додав Глава УГКЦ.

Нагадаємо, З 26 по 30 червня Патріарх Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) перебуватиме з офіційним візитом у Республіці Польща.

27 червня у Варшаві він візьме участь у панахиді з нагоди 70-х роковин Волинської трагедії, на якій також будуть архиєпископ Юзеф Ковальчик, Примас Польщі, кардинал Казімєж Нич, Митрополит Варшавський і Президент Польщі Броніслав Коморовський. Після молитви Глава УГКЦ матиме особисту зустріч із Президентом Польщі.

Наступного дня, 28 червня, Верховний Архиєпископ матиме офіційну зустріч із маршалком Сейму РП Евою Копач та окрему зустріч із маршалком Сенату РП Богданом Борусєвічем. Під час візиту Патріарх Святослав також підпише спільну декларацію з римо-католицьким духовенством. Ця декларація є черговим етапом процесу польсько-українського примирення, ініціаторами якого 25 років тому стали Католицька Церква в Польщі та УГКЦ.