• Головна
  • Новини
  • У всіх храмах УГКЦ поминатимуть жертв Волинської трагедії...

У всіх храмах УГКЦ поминатимуть жертв Волинської трагедії

21.05.2013, 09:03
У всіх храмах УГКЦ поминатимуть жертв Волинської трагедії - фото 1
Таке рішення прийняла 60 сесія Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, що проходила 15-16 травня 2013 року у Зарваниці.

поминання.jpg60 сесія Синоду єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, що проходила 15-16 травня 2013 року у Зарваниці, постановила: «Для належного вшанування жертв трагічних подій українсько-польського протистояння на Волині 1943 року та для запобігання в майбутньому подібним звірствам, які не сумісні з ім’ям християнина, провести в неділю, 14 липня 2013 року Божого, у рамках Всеукраїнської прощі до Зарваниці та в усіх храмах Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ поминальне богослужіння за упокій душ всіх поляків і українців, невинно убієнних під час цієї трагедії».

Вже раніше, напередодні Великого посту, Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви звернувся до вірних та всіх людей доброї волі з приводу 70-х роковин Волинської трагедії і висловив свою стурбованість тим, що «політично зумовлене маніпулювання обставинами цієї трагедії і затята непримиренність людських сердець поодиноких осіб або груп можуть лише роздмухати пригаслий вогонь міжнаціональної ворожнечі».

Крім того, Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, у коментарі для Департаменту інформації з приводу 70-річчя Волинської трагедії зокрема відзначив: «Ми кажемо, що хочемо будувати відносини між українським і польським народом у дусі взаємного примирення та прощення, щоб наше минуле не отруювало нашого майбутнього. Адже ми є два братніх народи, сини одної Католицької Церкви. І ми разом повинні визнати наші гріхи. Ми разом маємо перепросити один одного, обійнятися і будувати спільне європейське майбутнє». Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Довідка:

Волинська трагедія – обопільні етнічні чистки українського і польського населення, здійснені Українською Повстанською aрмією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту та радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

Є частиною масштабного польсько-українського міжетнічного конфлікту 1940-х років. Існують різні версії подій на Волині, внаслідок яких загинули десятки тисяч поляків та тисячі українців. В Польщі існує доволі потужний правий "кресовий рух", який використовує події 1940-х для зображення українців як різунів і паліїв.

Нещодавно в Любліні польські історики обговорювали Волинську трагедію без участі українців. Керівник Інституту національної пам'яті Польщі в односторонньому порядку покладає провину за українсько-польський міжетнічний конфлікт 1940-х на українців, називаючи трагедію "різаниною" і "геноцидом".