• Головна
  • Новини
  • Блаженніший Любомир: «Українці й поляки повинні запитати себе: чи й далі маємо воювати?»...

Блаженніший Любомир: «Українці й поляки повинні запитати себе: чи й далі маємо воювати?»

17.05.2013, 09:40
Блаженніший Любомир: «Українці й поляки повинні запитати себе: чи й далі маємо воювати?» - фото 1
«Єдиним виходом є вибачення і не тільки з одного боку», - переконує духовний лідер українців.

huzar.jpgБлаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ, в інтерв’ю польській Католицькій інформаційній агенції (КАІ) сказав, що українці та поляки повинні вирішити: чи хочемо ми прощення, чи обмежимося взаємними звинуваченнями? Якщо ми пристанемо до другого із вказаних варіантів, то, вважає колишній Глава УГКЦ, «знайдемо багато поганих речей з обох боків».

«Єдиним виходом є вибачення і не тільки з одного боку», - переконує духовний лідер українців.

За словами архиєпископа, це добре, що була суперечка навколо 70-х роковин Волинської трагедії. «Сьогоднішня ситуація спонукає і українців, і поляків до того, щоб поставити собі запитання: що далі? чи й далі маємо воювати? Ми в історії наробили достатньо дурниць. Чи й надалі так маємо жити? Гадаю, це не має сенсу», - вважає Блаженніший Любомир. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Довідка:

Волинська трагедія – обопільні етнічні чистки українського і польського населення, здійснені Українською Повстанською aрмією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту та радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

Є частиною масштабного польсько-українського міжетнічного конфлікту 1940-х років. Існують різні версії подій на Волині, внаслідок яких загинули десятки тисяч поляків та тисячі українців. В Польщі існує доволі потужний правий "кресовий рух", який використовує події 1940-х для зображення українців як різунів і паліїв.

Нещодавно в Любліні польські історики обговорювали Волинську трагедію без участі українців. Керівник Інституту національної пам'яті Польщі в односторонньому порядку покладає провину за українсько-польський міжетнічний конфлікт 1940-х на українців, називаючи трагедію "різаниною" і "геноцидом".