Польські вчені ознайомилися із становищем Ісламу в Криму

10.05.2013, 12:50
Польські вчені ознайомилися із становищем Ісламу в Криму - фото 1
У Криму з 30 квітня по 6 травня польські вчені провели експедицію «Сучасні мечеті і мусульманські громади в Криму».

DSC_0781-p.jpgУ Криму з 30 квітня по 6 травня польські вчені провели експедицію «Сучасні мечеті і мусульманські громади в Криму».

Про це повідомляє прес-служба Духовного управління мусульман Криму.

У експедиційну групу увійшли професор університету Миколи Коперника (Торунь, Польща), доктор мистецтвознавства, Заслужений діяч мистецтв Республіки Татарстан, Почесний доктор Тбіліського державного університету, Почесний доктор Карачаєво-Черкеського державного університету Світлана Червонна (керівник експедиції), професор Ольштинського університету, представник польських татар у Всесвітньому Конгресі кримських татар, письменник, перший імам мечеті в Гданську Селім Хазбіевіч, докторант університету Миколи Коперника Домінік Напіводскій.

Метою експедиції, реалізованої за програмою наукового проекту «Кримські татари - польські татари: моделі сучасного розвитку національних культур», є узагальнення досвіду, накопиченого з 1991 року по теперішній час, організованим кримськотатарським національним рухом і Духовним управлінням мусульман Криму з відродження духовної культури, релігії, національних традицій кримськотатарського народу, будівництва нових та реставрації старих мечетей, формування мусульманських громад у Криму.

Науковці перед експедицією провели зустрічі з головою Меджлісу кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим та Муфтієм мусульман Криму хаджі Еміралі Аблаєвим. У ході зустрічей обговорювалися питання становища мусульман у Криму, процесу з будівництва Джума Джамі (Соборної мечеті) в Акмесджиті (Сімферополь).

Після офіційних зустрічей вчені відправилися для ознайомлення з діяльністю мусульманських релігійних громад Акмесджітского, Бахчисарайського, Джанкойського і К'арасубазарского (Білогірського) регіонів.

Світлана Червонна зазначила, що ця експедиція є першим кроком у запланованій науково-дослідній роботі польських учених.