• Головна
  • Новини
  • Римо-католицькі єпископи Польщі підготують спільний з УГКЦ лист щодо 70-річчя Волинської трагедії...

Римо-католицькі єпископи Польщі підготують спільний з УГКЦ лист щодо 70-річчя Волинської трагедії

09.05.2013, 11:40
Римо-католицькі єпископи Польщі підготують спільний з УГКЦ лист щодо 70-річчя Волинської трагедії - фото 1
Таке рішення польські єрархи ухвалили 2 травня на нараді в Ченстохові, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

prymyrennya-l.jpgТаке рішення польські єрархи ухвалили 2 травня на нараді в Ченстохові, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

З боку польського єпископату відповідальними за документ визначили: митрополита Люблінського Станіслава Будзика; Генерального секретаря Польської єпископської конференції, єпископа-помічника Гнєзненської архиєпархії Войцеха Поляка; голову Комітету для контактів з УГКЦ, єпископа Замостя Мар’яна Роєка.

«Ніщо не може оправдати братовбивства. Тому ми зобов’язані шукати правди про важке минуле та стати на дорогу, що веде до прощення та поєднання, яке дозволить нам глянути з довір’ям у майбутнє. Дороговказом для нас залишаються слова бл. Івана Павла ІІ, сказані у Львові: "Щоб завдяки очищенню історичної пам’яті всі були готові ставити вище те, що об’єднує, аніж те, що розділяє, щоб разом будувати спільне майбутнє, сперте на взаємній пошані, братній спільноті і співпраці та щирій солідарності". Заохочуємо до молитви за жертв та про поєднання, особливо 11 липня», – зазначають польські єпископи у своєму офіційному комунікаті.

У комунікаті також інформують про ювілей 1025-ліття Хрещення Київської Русі. З цієї нагоди у другій половині червня до Польщі приїде Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук). Головною метою візиту будуть святкування ювілею з вірними УГКЦ. У програмі запланована також зустріч із Архиєпископом Юзефом Міхаліком, Головою Польської єпископської конференції, та з членами Комітету для контактів з УГКЦ в Україні.

Візит Предстоятеля УГКЦ відбудеться за два тижні до заходів з приводу 70-ї річниці Волинської трагедії. У зв’язку з цим заплановано спільні молитви за жертв тодішніх подій.

Довідка: 26 червня 2005 року у Львові на площі імені Івана Павла ІІ перед храмом Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові відбулася урочиста Архиєрейська Божественна Літургія, яка пройшла у рамках Всеукраїнського Євхаристійного собору УГКЦ. Під час Літургії відбувся урочистий акт примирення і поєднання між українським і польським народами.