• Головна
  • Новини
  • Мусульмани України сподіваються на об'єктивне розслідування теракту в Бостоні...

Мусульмани України сподіваються на об'єктивне розслідування теракту в Бостоні

18.04.2013, 11:26
Духовне управління мусульман України «Умма» і Всеукраїнська асоціація громадських організацій «Альраїд» висловили своє ставлення стосовно терактів у Бостоні.

Духовне управління мусульман України «Умма» і Всеукраїнська асоціація громадських організацій «Альраїд» висловили своє ставлення стосовно терактів у Бостоні.

Подаємо текст звернення:

«15 квітня 2013 року два вибухові пристрої спрацювали біля фінішу популярного міжнародного марафону в Бостоні. Загинули троє (серед них - восьмирічний хлопчик); поранення різного ступеня тяжкості отримали 183 людини.

Від імені мусульман України висловлюємо свої щирі співчуття родичам загиблих, а також всім постраждалим в цьому нелюдському нападі на мирне населення, що отримали як фізичні, так і душевні травми. Хто б не стояв за цим злочином - ми гнівно засуджуємо подібні дії. Іслам, релігія миру, справедливості і добра, категорично забороняє вбивства невинних людей.

Вибухи в натовпі вболівальників, які вітають переможців, знову розкололи суспільство: деякі люди «за інерцією» стали закликати до суспільного остракізму мусульман і вигнання їх з країни. Це не може не засмучувати. Багато мусульман народжені в США, живуть там і плідно трудяться на благо американського суспільства. Вони люблять цю країну і готові захищати її.

Громадськість США сколихнула хвиля обурення; коментатор американського інформаційного каналу Fox News Ерік Раш, який допустив агресивні висловлювання проти послідовників ісламу, змушений принести публічні вибачення. Відрадно, що заклики до насильства отримали різку відсіч з боку різних людей незалежно від національності та віросповідання. Світове суспільство починає розуміти: у тероризму немає національності та релігії, як немає їх у будь-якого іншого злочину.

Сумно, що деякі журналісти мусують подібні чутки і домисли до закінчення розслідування, до офіційних висновків слідчих і кріміналістів. Навіть, якщо виявиться, що злочин скоїли особи, що зараховують себе до нашої конфесії, - це не означає, що іслам дозволяє або заохочує подібні дії. Навпаки, Всевишній в Корані (5:32) прирівнює протиправне позбавлення життя однієї людини до вбивства всього людства.

Навіть у Кабулі - столиці країни, розореної розв'язаною США війною, - місцеві мусульмани вийшли на мітинг підтримки і співчуття жертвам терактів і їх сім'ям. Вони пережили війну і руйнування, тому знають що таке втрата близької людини не з чуток; вони як ніхто інший можуть зрозуміти біль постраждалих в цій нелюдській атаці.

Ми бажаємо якнайшвидшого лікування фізичних і душевних травм постраждалим, а їх рідним і близьким - терпіння і розуміння. Тим, хто пережив цей жах потрібно вчитися з ним жити, пристосовуватися, боротися з міцно вкоріненим у серці страхом - страхом натовпу, боязню знову коли-небудь зіткнутися з подібним.

Ми сподіваємося на об'єктивне розслідування інциденту і покарання справжніх винуватців цієї трагедії зі всією суворістю закону - до якої б нації та релігії вони себе не зараховували.

Ми молимо Всевишнього про дарування мудрості і терпіння всім людям, адже нам і далі, незважаючи на наші відмінності у зовнішньому вигляді, переконання та уподобання, жити на Землі пліч-о-пліч. Дай же Боже, щоб ми нарешті навчилися вирішувати всі виниклі питання та непорозуміння справедливо і мирно».