• Головна
  • Новини
  • Спільної заяви греко- і римо-католиків про Волинську трагедію не буде...

Спільної заяви греко- і римо-католиків про Волинську трагедію не буде

07.03.2013, 12:59
Спільної заяви греко- і римо-католиків про Волинську трагедію не буде - фото 1
Спільного звернення українських католиків східного і західного обрядів, присвяченого 70-річчю Волинської трагедії, не буде. УГКЦ і РКЦ в Україні не змогли домовитися про єдину позицію.

b_mokrzycki_podpis.jpgСпільного звернення українських католиків східного і західного обрядів, присвяченого 70-річчю Волинської трагедії, не буде. УГКЦ і РКЦ в Україні не змогли домовитися про єдину позицію.

Про це повідомляє Історична правда з посиланням на польський сайт про релігію Wiara.pl., журналісти якого взяли коментар у львівського Митрополита Римо-Католицької Церкви в Україні Мечислава Мокшицького.

Архиєпископ Мокшицький визнав, що виробити спільної позиції РКЦ і УГКЦ не вдалося. За словами єрарха, РКЦ в Україні спробує звернутися до вірних з окремим зверненням щодо Волинської трагедії.

Одночасно Мокшицький зазначив, що в Україні дуже мало говорять про ті події.

Як відомо, у січні цього року польські ЗМІ з посиланням на Патріарха УГКЦ Святослава повідомляли, що українські греко- і римокатолики готують спільне послання до 70-річчя Волинської трагедії - "лікувати рани минулого, щоб воно не отруювало нам майбутнє".

У червні 2011 року повідомлялося про плановане прийняття ВР і польським Сеймом спільної заяви щодо подій українсько-польського протистояння часів Другої світової. Заява досі не прийнята.

Волинська трагедія - обопільні етнічні чистки українського і польського населення, здійснені Українською Повстанською aрмією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів шуцманшафту та радянських партизанів у 1943 році під час Другої світової війни на Волині.

Є частиною масштабного польсько-українського міжетнічного конфлікту 1940-х років. Існують різні версії подій на Волині, внаслідок яких загинули десятки тисяч поляків та тисячі українців. В Польщі існує доволі потужний правий "кресовий рух", який використовує події 1940-х для зображення українців як різунів і паліїв.

Нещодавно в Любліні польські історики обговорювали Волинську трагедію без участі українців. Керівник Інституту національної пам'яті Польщі в односторонньому порядку покладає провину за українсько-польський міжетнічний конфлікт 1940-х на українців, називаючи трагедію "різаниною" і "геноцидом".