Митрополит УПЦ (МП) передав Путіну Луцьке Євангеліє

08.02.2013, 08:10
Митрополит УПЦ (МП) передав Путіну Луцьке Євангеліє - фото 1
Митрополит Луцький і Волинський УПЦ (МП) Нифонт передав Президенту Росії Володимиру Путіну екземпляр факсимільного видання Луцького Євангелія XIV століття.

Луцьке_Євангеліє.jpgМитрополит Луцький і Волинський УПЦ (МП) Нифонт передав Президенту Росії Володимиру Путіну екземпляр факсимільного видання Луцького Євангелія XIV століття.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, унікальну книгу митрополит Нифонт сьогодні вручив для передачі Президенту РФ представнику бібліотеки Адміністрації Президента РФ Наталії Гавриленко в Російській державній бібліотеці.

«Волинська єпархія отримала в 2004 році частину коштів на фінансування спорудження кафедрального собору Всіх Святих у Луцьку. Дякую за надану фінансову допомогу й прошу на знак вдячності прийняти Луцьке Євангеліє», - йдеться в листі від імені митрополита Нифонта. Ще два екземпляри книги передано в Російську державну бібліотеку. Крім того, напередодні презентація Луцького Євангелія пройшла в духовних навчальних закладах Москви. За словами керівника прес-служби Волинської єпархії Валентина Марчука, надалі готується ознайомлення з унікальним виданням і європейської громадськості. Так, у березні заплановано захід в Італії (Флоренції, Римі, Барі, Венеції), а потім й інших країнах.

Луцьке Євангеліє вважається однією з найдавніших богослужебних книг - воно майже на два століття старше Пересопницького Євангелія, на якому складає присягу Президент України. Воно належить до пам'яток галицько-волинської книгописної школи. Його унікальність – у колориті церковнослов’янської та української мови середини XIV ст., а також у оригінальності: сім заставок і майже 400 мальованих заголовних літер – ініціалів. Оригінал Луцького Євангелія знаходиться в Російській державній бібліотеці. Копія виготовлена на папері, що імітує пергамент, майстерно відтворено оправу. Сторінки передано в оригінальному вигляді, кольорі й без ретушування. Презентація факсимільного видання Луцького Євангелія відбулася в Києві 21 жовтня 2011 року.