• Головна
  • Новини
  • Президенти України та Польщі взяли участь у відкритті Меморіалу жертв тоталітаризму в заповіднику «Биківнянські могили»...

Президенти України та Польщі взяли участь у відкритті Меморіалу жертв тоталітаризму в заповіднику «Биківнянські могили»

24.09.2012, 10:00
Президенти України та Польщі взяли участь у відкритті Меморіалу жертв тоталітаризму в заповіднику «Биківнянські могили» - фото 1
Президент України Віктор Янукович та Президент Республіки Польща Броніслав Коморовський взяли участь у церемонії відкриття Меморіалу жертв тоталітаризму на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» під Києвом.

Биківня.JPGПрезидент України Віктор Янукович та Президент Республіки Польща Броніслав Коморовський взяли участь у церемонії відкриття Меморіалу жертв тоталітаризму на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» під Києвом.

За повідомленням офіційного сайту Президента, у своєму виступі на церемонії Віктор Янукович наголосив, що не минуло й року, як вони разом із Президентом Польщі Броніславом Коморовським заклали наріжний камінь майбутнього пам’ятного знаку. «І ось сьогодні ми разом вже відкриваємо цей Меморіал. Він стане ще одним нагадуванням про трагічну сторінку історії, яку ми не маємо права забувати», - сказав Глава Української держави.

Президент Польщі Броніслав Коморовський висловив подяку Україні за зусилля щодо створення та облаштування історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили». «Тут, у Биківні ми відчуваємо єдність нашої польської та української долі. Ми разом відкриваємо та разом увічнюємо найбільш болючі сторінки нашої національної історії», - сказав Президент Польщі.

Глави держав поклали квіти до Пам’ятного знаку польських поховань, Братської могили та до Меморіалу жертв тоталітаризму.

Пролунали Державні Гімни України й Польщі. Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Довідка: Біля селища Биківня у Київській області знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій, страчених органами НКВС у 1930-40-х роках. За даними науковців, у Биківні поховано близько 100-120 тисяч репресованих.

У 1995 році було засновано Меморіальний комплекс жертвам політичних репресій 1930-х років, у 2001 році на його основі - Державний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили», який у 2006 році отримав статус національного.

Вирішення питання спорудження на території заповідника Меморіалу жертвам тоталітаризму, у складі якого буде польський сегмент, було активізовано за результатами зустрічей Президентів України та Польщі у Ялті 30 вересня – 1 жовтня 2010 року.

Під час візиту Президента Польщі Б.Коморовського до України 28 листопада 2011 року Глави двох держав взяли участь у церемонії закладання на місці майбутнього Меморіалу капсули і шести урн з землею з місць, де були ув’язнені польські громадяни.