• Головна
  • Новини
  • У Чернівецькій ОДА запевнили, що під час візиту Патріарха Кирила Державна служба охорони забезпечить «зону чистою» і спокійною...

У Чернівецькій ОДА запевнили, що під час візиту Патріарха Кирила Державна служба охорони забезпечить «зону чистою» і спокійною

28.09.2011, 09:45
У Чернівецькій ОДА запевнили, що під час візиту Патріарха Кирила Державна служба охорони забезпечить «зону чистою» і спокійною - фото 1
Візит відбудеться 1-2 жовтня.

exklusiv.gifГолова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв прокоментував ситуацію, навколо біл-бордів з анонсом візиту на Буковину Патріарха Російської Православної Церкви Кирила, які викликали обурення в окремих політичних сил регіону.

Чернівецька «Свобода» спрямувала позов до Чернівецького окружного адміністративного суду на голову облдержадміністрації Михайла Папієва. "Свободівці" вимагають визнати незаконною бездіяльність посадової особи та зобов’язати демонтувати провокативні рекламні площини з гаслами «Буковина зустрічає свого патріарха» як такі, що розпалюють міжрелігійну ворожнечу.

Банер.gif

Під час щотижневої апаратної наради з керівниками структурних підрозділів обласної державної адміністрації і територіальних відомств центральних органів виконавчої влади, у понеділок, 26 вересня,  кажучи про біл-борди, як випливає з його слів, встановлених Буковинською єпархією УПЦ (МП), голова ОДА Михайло Папієв,  зокрема, відзначив: “У нас є свій розум, і не треба нас, буковинців, вчити жити, ззовні нав’язувати не притаманну нам поведінку. Буковина традиційно і історично є міжконфесійним краєм, тому не потребує політичних десантів і вояжерів з-поза меж регіону, які інспірують конфронтацію. Завдання органів влади – забезпечити порядок і права громадян, у тому числі православних віруючих, які прийдуть на зустріч з Патріархом Кирилом і візьмуть участь в богослужіннях”, – наводить слова губернатора прес-служба ОДА.

Як повідомив РІСУ Юрій Чорней, того ж дня голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло Папієв зустрівся з представниками місцевих громадських організацій воїнів-афганців, чорнобильців, дітей війни. Предметом обговорення стали питання соціально-економічного характеру, а також оприлюднена заява цих організацій щодо проведення протестної акції, зумовленої прийняттям Верховною Радою України 9 вересня у першому читанні законопроекту “Про гарантії держави щодо виконання судових рішень”. У ЗМІ була поширена інформація з посиланням на заступника голови Чернівецької міської організації «Спілка Чорнобиль» Манолія Желєзного про намір перекрити рух вулицею Руською у Чернівцях 2 жовтня під час візиту на Буковину Патріарха Кирила. Таку обіцянку, йшлося у повідомленні, начебто дали афганці, чорнобильці та діти війни, які протестують проти прийняття у другому читанні законопроекту «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Як повідомила за підсумками цієї зустрічі прес-служба ОДА, під час неї представники місцевих організацій афганців та чорнобильців одностайно відмежувалися від оприлюдненої у засобах масової інформації заяви про проведення її членами акцій протесту під час приїзду на Буковину Патріарха Кирила та назвали її провокацією.

Водночас присутній на цій зустрічі перший заступник голови Чернівецької ОДА Георгій Галиць порадив активістам не проводити акцію протесту у день візиту Президента Віктора Януковича та Патріарха Кирила на Буковину. "Порядок проведення заходів за участю Президента та Патріарха Кирила забезпечується Державною службою охорони. Стан безпеки, повірте… там буде спокійно і будуть проведені усі профілактичні заходи, – сказав віце-губернатор. – Ніхто і близько на кількасот метрів до проходження маршруту Президента чи керівника Церкви не зможе підійти. Тому не треба нагнітати ситуацію й підбадьорювати самих себе і людей. Не варто витрачати зусилля. Там буде абсолютно чиста зона".

Як вже РІСУ інформувала, візит Патріарха Кирила до Чернівців запланований на 1- 2 жовтня. Наразі програма чергового перебування Глави РПЦ в Україні не оприлюднена. Проте цей візит вже викликав хвилю обурення з боку представників ВО Свобода, йдеться про біл-борди «Буковина зустрічає свого патріарха», розміщені в Чернівцях та на околицях обласного центру до приїзду Патріарха Кирила.

Як зазначається у заяві чернівецької ВО «Свобода», «формулювання «свого патріарха» не відповідає дійсності і є таким, що порушує права вірних інших релігійних деномінацій та Закон України «Про свободу слова та релігійні організації»».

Заявники переконані, якщо прихильники глави Російської Православної Церкви мають бажання розповсюдити інформацію щодо його візиту на Буковину, то це «можна було б зробити без провокативних гасел та з чітким формулюванням відповідного сану духовної особи сусідньої держави та мети приїзду в Україну та Буковину».

Чернівецька обласна організація ВО «Свобода» пообіцяла зробити все можливе, щоб вказані біл-борди були зняті, а винні притягнуті до відповідальності.