• Головна
  • Новини
  • Далай Лама та лауреати Нобелівської премії миру просять звільнити Ю.Тимошенко...

Далай Лама та лауреати Нобелівської премії миру просять звільнити Ю.Тимошенко

01.09.2011, 12:51
Далай Лама та лауреати Нобелівської премії миру просять звільнити Ю.Тимошенко - фото 1
Низка впливових людей світу підписали відкритого листа, у якому висловили занепокоєння з приводу останніх подій в Україні.

Далай-лама.jpgНизка впливових людей світу підписали відкритого листа, у якому висловили занепокоєння з приводу останніх подій в Україні.  Про це сказано у статті під назвою «Україна втрачає свій шлях», опублікованій на сайті Project Syndicate  у четвер.

Зокрема, підписанти вважають, що ЄС має вимагати від української влади, щоб Юлію Тимошенко та інших лідерів опозиції випустили з СІЗО під заставу, «щоб вони могли більш активно захищати себе в суді».

Автори статті стверджують, що більшість на Заході вважають процес над Тимошенко політичним і що принцип верховенства права у ньому ігнорується.

Вони зазначають, що в інтересах ЄС прагнути до більш активної політики по відношенню до України, пише «Українська правда».

«Ми закликаємо ЄС та його держави-члени наполягати на тому, щоб в Україні поважалося верховенства права. Принаймні, ЄС повинен вимагати, щоб Тимошенко та інші лідери опозиції вийшли на волю під заставу...», – сказано у статті.

Крім того, на думку підписантів, основні принципи демократичного суспільства, такі як свобода слова і свобода зібрань, все частіше зазнають утисків в Україні.

Вони також звертають увагу на консолідацію всієї влади в країні в руках Президента Віктора Януковича, зміцнення силових структур, зокрема, СБУ, а також на «повальну корупцію».

Окреме занепокоєння впливових людей світу викликає переслідування в Україні опозиційних партій і незалежних ЗМІ.

«Відкриття кримінальних справ стосовно опозиційних політиків, у тому числі проти Тимошенко, разом із внесенням змін до виборчого закону на користь Президента і його прихильників, є послаблення опозиційних сил», – сказано у статті.

Автори також звертають увагу на слабкі інститути громадянського суспільства в Україні, які «не мають реальної можливості брати участь у виробленні політичних рішень».

«Україна зараз на розпутті. Один покажчик вказує на демократію, а інший – на єдиновладдя. Перший шлях веде до членства в Європейському Союзі, другий – до більш темного і небезпечного напрямку. Мільйони громадян України хочуть вступу до ЄС, але їхній ентузіазм стримується відсутністю чіткої політики ЄС щодо України», – сказано у статті.

Лист підписали, зокрема, філософ та есеїст Андре Глюксман, колишній президент Чехії Вацлав Гавел, міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберг, почесний архbєпископ Кейптауна і лауреат Нобелівської премії миру Десмонд Туту, колишній президент Федеративної Республіки Німеччина Ріхард фон Вайцзеккер, голова Російської партії «Яблуко» Григорій Явлінський, духовний лідер ТибетуДалай-лама тощо.

Усі підписанти є членами ініціативи «Shared Concern Initiative», яка об’єднує видатних діячів сучасності, що представляють різні культури, релігії, традиції та історію.