• Головна
  • Новини
  • Представники Східної і Західної Католицьких Церков в Ньїредьгазі вирішують, як парафію зробити місцем надії...

Представники Східної і Західної Католицьких Церков в Ньїредьгазі вирішують, як парафію зробити місцем надії

18.07.2011, 21:23
Представники Східної і Західної Католицьких Церков в Ньїредьгазі   вирішують, як парафію зробити місцем надії - фото 1
Сто п’ятдесят представників духовенства та мирян східної та західної Європи зібралися з 17 по 22 липня на Міжнародний католицький конгрес для обговорення місця християн у сучасному світі та їхньої активності у парафіяльному житті.

6-con.gifexklusiv.gifСто п’ятдесят представників духовенства та мирян східної та західної Європи зібралися з 17 по 22 липня на Міжнародний католицький конгрес для обговорення місця християн у сучасному світі та їхньої активності у парафіяльному житті. Конгрес під назвою «Парафія – місце надії» зібрав в Ньїредьгазі (Угорщина) католиків східного і західного обрядів Італії, Німеччини, Угорщини, Іспанії, Швейцарії, Франції, Австрії, Бельгії, Португалі, України та інших країн Європи.
 
Такі конгреси відбуваються раз на два роки. Щодо України, то вона у такому заході бере участь в четверте. Організатором Католицького конгресу виступає CEP – Центральний комітет Європейських парафій. Цьогоріч вперше у конгресі беруть участь представники п’яти східних Католицьких Церков. Східна Європа  у такому заході представлена вже десять років, а сам конгрес 16 жовтня відзначатиме 50-літній ювілей.
 
5-con.gifЦьогоріч вперше організатором конгресу виступила Угорська Греко-Катотолицька Церква, яка налічує 300 тисяч вірних і має у цій країні дві єпархії. Як стверджують організатори заходу, щороку тема обговорення католицького конгресу змінюється. Сама тема обирається в процесі обговорення, в якому беруть участь по два представники від кожної країни. У рамках угорського конгресу акцент ставиться на досвіді виживання Церков східної Європи в комуністичні часи та визначення ролі парафії як місця надії.

Як  наголосив під час відкриття президент СЕР Йосеп Табернер, мета заходу – налагодження діалогу між парафіянами східної і західної Церков. «Ми хочемо поділитися плодами кожної парафії, щоб набутий досвід давав поштовх до нового розвитку, а це вселяє надію».

2Н.gifЗа словами єпископа Філіпа Кочіша, який очолює Хайдудорську єпархію Угорської Греко-Католицької Церкви, сьогодні потрібно говорити про парафію як місце надії, повністю відкритої світові, якому бракує цієї надії. За словами єрарха, місія Церкви сьогодні повинна бути спрямована на молодь, що зробить цю Церкву живою і динамічною. Парафіяльне життя повинно стати місцем вогню і дієвості. Владика переконаний, що Церква може стати джерелом надії тоді, коли буде нести досвід духовності мирянам.

Голова неурядових організацій Ради Європи (Стразбург) Деніал Гері, акцентував на тому, що Раді Європи сьогодні необхідна присутність християнських організацій, щоб 47 країн могли продемонструвати своє християнство. «Християни сьогодні мають місію закликати світ до віри, стати меседжем надії і свідчити євангельські істини, яких так бракує Європі», - наголосив Деніел Гері.

4H-min.gifУ зверненні до учасників конгресу відповідальний в уряді Угорщини за свободу релігії Тібор Федор зосередив свою промову на місії християнина нести свою віру та не боятися діяти, робити акцент на справедливості, родинних цінностях, вартостях родинної спільноти. Чиновник торкнувся питання впливу комуністичного режиму на життя Церкви і того, як Церква зуміла вистояти у важкі часи. За словами Тібора Федора, саме Церкви східної Європи мають неоціненний досвід виживання в умовах переслідування, тому їм є чим поділитися зі світом. Сучасна Церква, за його словами, повинна оперативно реагувати на виклики часу та стати для людей надією.

У доповідях, виголошених на конгресі, йшлося про те, як продовжувати залишатися християнином, незважаючи на усі негативні впливи, які призводять до зменшення християн у світі. На підтвердження цього др. Губерт Вініш навів приклади Італії, Франції, Німеччини, де кількість християн зменшилася в рази. І якщо ситуація продовжуватиметься то, це буде катастрофою для християнства Європи та світу. Тому, Заходу важливо вивчити досвід виживання східної Церкви, яка зуміла вистояти в часи комуністичного лихоліття. Сьогоднішню ситуацію доповідач прирівняв до першоапостольських часів, коли потрібно нести знову світу Євангеліє. Для цього Церква повинна бути відкритою для світу і не замикатися в собі. Сьогодні саме той час, коли стоїть питання про сильну християнську спільноту, яка свідчитиме світу про Христа. Як стверджує др. Губерт, важливо, щоб священики знали відповідь на питання: Чого люди шукають у Церкві і що Вона може їм дати?1H.gif

Робота конгресу проходить у формі конференцій, дискусій у групах, відвідування місцевих парафій та Літургій, соціальних установ та екскурсій. Організатори конгресу продумали окрему програму й для молоді. Робота конференції завершиться спільним паломництвом до відомої чудотворної ікони Богородиці в Маріяпоч.