• Головна
  • Новини
  • На зустрічі по ВІЛ/СНІДу в Генеральній Асамблеї ООН священик УГКЦ представив досвід міжконфесійної співпраці ВРЦіРО у цій сфері...

На зустрічі по ВІЛ/СНІДу в Генеральній Асамблеї ООН священик УГКЦ представив досвід міжконфесійної співпраці ВРЦіРО у цій сфері

21.06.2011, 09:26
На зустрічі по ВІЛ/СНІДу в Генеральній Асамблеї ООН священик УГКЦ представив досвід міжконфесійної співпраці ВРЦіРО у цій сфері - фото 1
У штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку 8-10 червня відбулася зустріч високого рівня з питань ВІЛ/СНІДу. Понад 30 глав держав, віце-президентів та представників урядів взяли участь у пленарних засіданнях, 5 паралельних сесіях і 40 додаткових заходах.

Nagirnyak.gifУ штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку 8-10 червня відбулася зустріч високого рівня з питань ВІЛ/СНІДу. Понад 30 глав держав, віце-президентів та представників урядів взяли участь у пленарних засіданнях, 5 паралельних сесіях і 40 додаткових заходах. На зустрічі священик УГКЦ Андрій Нагірняк, за підтримки представництва ЮНЕЙДС, представляв Всеукраїнську раду Церков і релігійних організацій, оскільки він є виконавчим секретарем Комісії соціального служіння ВРЦіРО та представником ВРЦіРО в Національній Раді з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/Сніду. 

Як повідомив РІСУ о. Андрій, в ході зустрічі було декілька подій, присвячених релігійним аспектам протидії епідемії. Перша з них – панельна дискусія «Дія заснована на вірі, задля досягнення універсального доступу», організована Католицькою медичною місією та «Карітас Інтернаціоналіс». На зустрічі були представлені результати дослідження чисельних програм допомоги, що їх здійснюють католицькі організації. В обговоренні було приділено значну увагу питанню сприяння загальному доступу до запобігання, догляду, лікування і підтримки тих кого торкнулась епідемія.

Визначною подією став Міжконфесійний молитовний сніданок «Діалог лідерів: рухаючись від зобов'язань до дій», організований Міжнародним Альянсом, Фондом народонаселення ООН та Програмою ООН з протидії ВІЛ/Сніду (UNAIDS) в приміщенні Фонду Форда. Релігійні лідери висловили переконання, що потрібно й надалі надихати релігійні спільноти на місцевому рівні до дій солідарності з людьми, що живуть з ВІЛ/СНІД.  Вони проситимуть представників влади та єрархії в місцевих громадах здійснювати зобов'язання задля повного виключення причини подальшого поширення ВІЛ/СНІДу та збільшення медичної, соціальної, емоційної і духовної підтримки.

Беручи участь в цих заходах, о.Андрій Нагірняк представив досвід міжконфесійної співпраці ВРЦіРО у цій сфері.

В останній день роботи Генасамблеї країни-члени ООН прийняли Декларацію, що визначає глобальний процес протидії епідемії ВІЛ на наступні п'ять років. До 2015 року країни-члени ООН взяли на себе зобов'язання зупинити епідемію, скоротити вдвічі передачу ВІЛ статевим і ін'єкційним шляхом, попереджати передачу ВІЛ від матері до дитини, забезпечити доступ до антиретровірусного лікування всім, хто його потребує.