• Головна
  • Новини
  • Делегація Англіканської Церкви на власні очі хотіла побачити реалії українського релігійного життя...

Делегація Англіканської Церкви на власні очі хотіла побачити реалії українського релігійного життя

13.04.2011, 15:22
Делегація Англіканської Церкви на власні очі хотіла побачити реалії українського релігійного життя - фото 1
За словами учасників делегації, метою їхньої поїздки є вивчення на місці стану міжконфесійних відносин в нашій країні, можливостей налагодження регулярної співпраці між Англіканською Церквою та християнськими конфесіями в Україні.

Anglicany.jpgУ Києві 9 - 13 квітня перебуває делегація високого рівня, яка представляє Англіканську Церкву.

До складу делегації входять єпископ Уейкфілду Стівен Платтен – голова літургічної комісії Англіканської Церкви, який також відповідає за екуменічні зв’язки, член Палати лордів Британського парламенту, а також два священики Англіканської Церкви – секретар Архієпископа Кентерберійського (духовного глави Англіканського співтовариства) у екуменічних справах канонік Джонатан Гудал і відомий англіканський богослов-літургіст, спеціаліст з православної літургіки канонік Х’ю Уайбру. Також делегацію супроводжує глава Баптистської Церкви Грузії архиєпископ Малхаз Сонгулашвілі, який зараз займається у Англії науково-богословською діяльністю.

За словами учасників делегації, метою їхньої поїздки є вивчення на місці стану міжконфесійних відносин в нашій країні, можливостей налагодження регулярної співпраці між Англіканською Церквою та християнськими конфесіями в Україні. Також особливою метою їхнього візиту є безпосереднє знайомство з життям Православних Українських Церков Київського і Московського Патріархатів. Англіканська Церква зацікавлена на власні очі побачити реальну картину буття українського православ’я, а не судити про неї за посередництвом чужих джерел. Про це повідомляє прес-служба Київської Патріархії.

11 квітня у Патріаршій резиденції Глави УПЦ КП делегація Англіканської Церкви зустрілася з Патріархом Філаретом. Учасники зустрічі обмінялися думками про стан і перспективи екуменічного діалогу, про виклики, які стоять перед християнськими Церквами в сучасній Європі. Інтерес в іноземних гостей викликала інформація про діяльність Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. На закінчення зустрічі Патріарх Київський Філарет нагородив єпископа Стівена Платтена і архиєпископа Малхаза Сонгулашвілі орденами Христа Спасителя, а каноніків Джонатана Гуда і Х'ю Уайбру – орденами Георгія Переможця.

У цей же день іноземні гості у супроводі єпископів Іларіона і Євстратія відвідали з візитом єпископа Римо-Католицької Церкви в Україні Станіслава Широкорадюка. Владика Станіслав розповів про життя РКЦ в Україні, а також відповів на питання гостей.

У цей же день відбулася зустріч делегації з кардиналом Любомиром (Гузарем) – екс-Главою УГКЦ.

12 квітня делегація Англіканської Церкви відвідала Апостольську нунціатуру Ватикану в Києві.

Делегацію Англіканської Церкви у приміщенні парламентських комітетів прийняв голова комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, народний депутат України Володимир Яворівський. Ця зустріч була особливо цікавою з огляду на те, що за своєю духовною посадою єпископ Стівен Платтен є членом Палати лордів Британського парламенту. Під час обміну думками єпископ Стівен відзначив, що для Церкви Англії, як і для британського суспільства, важливим є підтримувати високі стандарти свободи совісті та віросповідання, в тому числі й в Україні. Тому він, а також інші діячі Англіканської Церкви, з зацікавленістю ставляться до державно-церковних і міжконфесійних відносин в Україні, бажаючи сприяти їх успішному розвитку на демократичних засадах.

Після цієї зустрічі членів англіканської делегації у своїй резиденції у Києво-Печерській лаврі прийняв Митрополит Володимир, Глава УПЦ (МП).

Програма візиту була продовжена зустріччю закордонних гостей з керівниками протестантських конфесій України – головою Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн – баптистів В’ячеславом Нестеруком та старшим єпископом Церкви християн віри євангельської України (п’ятидесятників) Михайлом Паночком. Глави протестантських Церков розповіли про свої конфесії, їхнє життя в часи СРСР і тепер, в незалежній Україні, а іноземні гості – про мету свого візиту в Україні. Після цього відбувся обмін думками з широкого кола питань, основним з яких було питання плідної міжконфесійної співпраці в рамках ВРЦіРО, Наради представників християнських Церков України, Ради євангельських протестантських Церков Україні.

Іноземні гості у супроводі єпископа Іларіона відвідали собор Святої Софії Київської.

Програма вівторка завершилася відвіданням Свято-Михайлівського Видубицького монастиря. У Георгіївському соборі Патріарх Філарет у присутності православного і англіканського духовенства звершив молитву за народ Японії, який страждає від наслідків природних і техногенних катастроф.

Як йдеться у повідомленні прес-служби Київської Патріархії, всі учасники висловили впевненість у тому, що цей візит – вдалий початок і запорука плідної співпраці Англіканської Церкви і українських Церков.