• Головна
  • Новини
  • Предстоятель РПЦ констатував плідність діалогу УПЦ з українською владою та окреслив найближчі завдання...

Предстоятель РПЦ констатував плідність діалогу УПЦ з українською владою та окреслив найближчі завдання

02.02.2011, 18:04
Предстоятель РПЦ констатував плідність діалогу УПЦ з українською владою та окреслив найближчі завдання - фото 1
У доповіді з нагоди відкриття чергового засідання Архиєрейського собору РПЦ Предстоятель цієї Церкви відзначив, що коли Президентом України став Віктор Янукович, взаємодія української влади та УПЦ стала «особливо плідною».

Кирил_ГундяєвУ доповіді з нагоди відкриття чергового засідання Архиєрейського собору РПЦ Предстоятель цієї Церкви відзначив, що коли Президентом України став Віктор Янукович, взаємодія української влади та УПЦ стала «особливо плідною».

Патріарх Кирил наголосив, що в нього особисто та Предстоятеля УПЦ «склалися добрі стосунки» з Віктором Януковичем. «Такі ж стосунки склалися з керівництвом державних обласних адміністрацій у більшості єпархій Української Православної Церкви», — зазначив Предстоятель РПЦ.

Загалом Патріарх Московський оптимістично оцінив перспективи розвитку системи церковно-державних стосунків в Україні. Проте він також вказав і на проблеми, які «законодавчо поки що не врегульовані або врегульовані недостатньо». Зокрема йшлося про статус Церкви як юридичної особи в цілому і її окремих єпархій, надання державної акредитації церковним навчальним закладам, а також надання Церкві права відкривати навчальні заклади, в яких викладання церковних дисциплін було б інтегроване в загальноосвітній контекст.

Озвучив Патріарх Кирил і свої найперші сподівання щодо рішень у сфері державно-церковних відносин в Україні: доопрацювання та обговорення при активній участі церковних представників нових редакцій двох законопроектів — «Про свободу совісті та релігійні організації» та «Про повернення культових будівель релігійним організаціям».
«Упевнений, що тільки в тісному діалозі з традиційними релігійними громадами в Україні, насамперед з Українською Православною Церквою, повинні бути знайдені оптимальні шляхи вдосконалення законодавчої системи в цій сфері», — зауважив Московський Патріарх.