• Головна
  • Новини
  • Глава МЗС України заявив, що Україні не підходить шаблон "Русского мира", пропагований Патріархом Кирилом...

Глава МЗС України заявив, що Україні не підходить шаблон "Русского мира", пропагований Патріархом Кирилом

18.01.2011, 12:44
Глава МЗС України заявив, що Україні не підходить шаблон "Русского мира", пропагований Патріархом Кирилом - фото 1

Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко виступив на сторінках газети "Дзеркало тижня" зі статтею за підсумками 2010 року, у якій вказав на відмінність поглядів України і Росії щодо шляху до європейської інтеграції. У заяві міністра критично оцінюється концепція "Русского мира", яка висувається представниками політичної та церковної еліти Росії.

gryshenko.w.jpgМіністр закордонних справ України Костянтин Грищенко виступив на сторінках газети "Дзеркало тижня" зі статтею за підсумками 2010 року, у якій вказав на відмінність поглядів України і Росії щодо шляху до європейської інтеграції. У заяві міністра критично оцінюється концепція "Русского мира", яка висувається представниками політичної та церковної еліти Росії. Про це повідомляє "Релігія в Україні".

"В умовах політики перезавантаження Захід відмовляється від погляду на Україну як інструмент посилення/ослаблення Росії. Сама Україна відмовляється від такого погляду на себе. Однак і певні політичні сили в Росії повинні пройти свою частину шляху і відмовитися від погляду на Україну як на інструмент посилення/ослаблення Заходу", –зазначає у своїй статті Міністр закордонних справ України.

"Так само, як Україні було тісно в шаблоні зовнішньополітичної стратегії" геть від Москви ", їй буде тісно і в шаблоні "русского мира", – підкреслює міністр. – Україна взагалі завелика для шаблонів, в які її намагалася втиснути стара політична реальність. Чужа, запозичена модель зовнішньої політики їй не підійде. Їй потрібна власна, можливо, навіть принципово нова ідеологія». 

Справжнє українське-російське партнерство може базуватися тільки на усвідомленні, що Україна і Росія важливі один для одного самі по собі, а не як інструмент у реалізації тих чи інших геополітичних планів, – пише глава зовнішньополітичного відомства України. 

Незалежність України не є грою, підкреслює Костянтин Грищенко. «Є багато речей, які об'єднують нас з Росією, і в цих речах ми повинні будувати стратегічне, націлене в майбутнє партнерство. Але ми йдемо і будемо йти у це майбутнє окремими шляхами». 

Чи існує в природі формула, яка примирила б між собою проєвропейські прагнення і проросійські симпатії, які об'єднує в собі Україна? – ставить запитання глава МЗС. "Мені здається, нинішня зовнішня політика України надзвичайно близька до такої формули ... Наша держава має потенціал впливу не тільки на регіональні, але і на загальноєвропейські справи. І може знайти насправді дієву формулу відносин між Сходом і Заходом нашого континенту». 

Заява міністра стала фактично відповіддю на настійні пропозиції російської політичної і церковної еліти, зокрема Патріарха Кирила, стати країною "Русского мира". Нагадаємо, що останнім часом Патріарх Російської Церкви регулярно виступає з концепцією "Русского мира", в якій наполягає на «єдиній системі цінностей», «спільній історичній пам'яті», «спільних поглядах на суспільний розвиток», «загальних підходах до будівництва суспільства» в Росії та Україні. На думку Патріарха Кирила, «пробудження цивілізаційної свідомості в межах історичної Русі є сьогодні одним із найважливіших завдань» для Білорусі, Росії та України які мають стати «центрами загальної, могутньої цивілізації, від імені якої вони здатні на повний голос говорити з іншими цивілізаційними полюсами світу». 

Пропозиції Патріарха викликали гарячі дискусії у громадському та церковному середовищі Україні.