• Головна
  • Проекти
  • Позицію Італії щодо розп'яття в школах підтримали представники християнських Церков України...

Позицію Італії щодо розп'яття в школах підтримали представники християнських Церков України

09.09.2010, 11:17
Позицію Італії щодо розп'яття в школах підтримали представники християнських Церков України - фото 1
Позицію Італії також підтримали і в Україні. На початку червня 2010 року президентові Європейського Суду з прав людини Жану-Полю Коста направили звернення християнські лідери – учасники Наради представників християнських Церков України.

echr2.jpgВелика палата Європейського Суду з прав людини продовжує розглядати резонансну справу відносно права Італії демонструвати розп'яття Христа в італійських школах, відому як «Italian Crucifix Case» (Lautsi v. Italy, заява №30814/06), – повідомляє Інститут релігійної свободи.

30 червня цього року Європейський Суд у складі 17 суддів за участі президента Суду Жана-Поля Коста заслухав пояснення представників сторін, в тому числі чималу кількість третіх осіб, які висловили бажання виступити на підтримку тієї чи іншої сторони. Рішення Великої палати Європейського Суду, як очікується, буде оприлюднено найближчим часом.

Як повідомив Страсбурзький Консорціум, адвокат заявниці, матері з фінським походженням Соіл Лоутсі (Soile Lautsi), висловився на користь "світськості" у школах і проти "тиранії більшості". Позиція пані Лоутсі полягала в тому, що "світськість" (від франц. – laïcité), яка вимагає забезпечення секуляризму у громадській сфері, є необхідною умовою справжньої релігійної свободи для всіх.

У свою чергу італійський уряд виступив на захист свободи релігії та його "права crosses1_w.jpgвисловлювати свою унікальну спадщину та ідентичність через демонстрацію розп'ять в школах, що фінансуються державою".

Професор Нью-Йоркського університету Джозеф Вейлер виступив у Суді від імені 10 держав – членів Ради Європи, уряди яких отримали статус третьої сторони на стороні Італії. Пан Вейлер наполягав на тому, що "толерантність по відношенню до однієї з точок зору не повинна приводити до нетерпимості по відношенню до інших" і закликав до поваги багатого розмаїття Європи, в тому числі національних символів і культурної самобутності".

Інші спостерігачі висловили стурбованість у зв'язку з можливими наслідками цієї справи в контексті юрисдикції Європейського Суду, яка зазіхає на національну і культурну ідентичність країн – членів Ради Європи.

Католицьке інформаційне агентство (CNA) повідомило, що після тригодинного слухання, представники італійського уряду відчували оптимізм і сподіваються на скасування цього рішення Європейського Суду. "Італія зробила все для того, щоб забезпечити позитивний результат", – сказав Франко Фраттіні, Міністр закордонних справ Італії.

У листопаді 2009 року, у своєму первісному рішенні, колегія Європейського Суду у складі семи суддів погодилася з доводами пані Соіл Лоутсі. Заявниця стверджувала, що наявність хрестів та розп'ять Христа у шкільних класах порушує принцип секуляризму, відповідно до якого вона хотіла б виховувати своїх дітей. Пізніше, у березні 2010 року, Суд оголосив про свою згоду задовольнити клопотання уряду Італії про передачу справи на розгляд Великої палати.

Справа, яка зачіпає не тільки питання свободи релігії та переконань, а також сферу юрисдикції Суду, викликала серйозні дебати в Європі та інших країнах. З цієї причини у відповідності зі статтею 36 Європейської Конвенції, президент Суду дозволив долучити до матеріалів справи письмові зауваження від третіх сторін, які виявили бажання вступити у справу.

У підсумку на стороні заявника виступили Грецький Гельсінський монітор (Greek Helsinki Monitor), Національна організація вільної думки (Associazone nazionale de libero Pensiero) та спільно Міжнародна комісія юристів (International Commission of Jurists), Interights, Human Rights Watch.

echr3b.jpg

На боці Італії дозволили виступити з поясненнями урядам Вірменії, Болгарії, Кіпру, Греції, Литви, Мальти, Монако, Румунії, Росії та Сан-Марино. Також позицію уряду Італії підтримали спільно 33 члени Європейського парламенту, Європейський центр права і справедливості (European Centre for Law and Justice), Eurojuris та спільно Центральний комітет німецьких католиків (Zentralkomitee des deutschen Katholiken), Соціальні тижні Франції (Semaines sociales de France), Італійська Асоціація християнських трудящих (Associazioni cristiane lavoratori italiani).

Крім цього, позицію Італії також підтримали і в Україні. На початку червня 2010 року президентові Європейського Суду з прав людини Жану-Полю Коста направили звернення християнські лідери – учасники Наради представників християнських Церков України.

Серед них предстоятель Української Православної Церкви (у єдності з Московським Патріархатом) Митрополит Володимир, Глава УГКЦ Патріарх Любомир (Гузар), голова Всеукраїнського Союзу Об'єднань євангельських християн-баптистів В'ячеслав Нестерук, президент Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської-п'ятидесятників єпископ Михайло Паночко, Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви Леонід Падун та Єпископ Української Лютеранської Церкви В'ячеслав Горпинчук.