• Головна
  • Новини
  • Перші дві глави книги про історію Берестейської унії під редакцією надконфесійної міжнародної комісії побачать світ 2009 року...

Перші дві глави книги про історію Берестейської унії під редакцією надконфесійної міжнародної комісії побачать світ 2009 року

19.09.2008, 10:56
Перші дві глави книги про історію Берестейської унії під редакцією надконфесійної міжнародної комісії побачать світ 2009 року - фото 1
Закінчилася IV зустріч робочої групи з написання історії Берестейської унії (1596), яка проходила в Києві від 14 до 18 вересня.

berest.jpgЗакінчилася IV зустріч робочої групи з написання історії Берестейської унії (1596), яка проходила в Києві від 14 до 18 вересня. Надконфесійна група богословів та істориків під час цьогорічної зустрічі детально опрацювала проект першої та другої глав колективної монографії про унію 1596 року. Попередній текст першої частини дослідження підготували три члени робочої групи: архиєпископ Вроцлавський і Щетинський Єремія (Польська Православна Церква); професор Інституту теології та історії Християнського Сходу й католицького богословського факультету Віденського університету священик Ернст Кристоф Суттнер (Австрія); директор Інституту історії Церкви Українського католицького університету професор Олег Турій (Львів).

Ця частина книги охоплює передісторію укладення Берестейської унії та хронологію подій 1595-96 років. Як інформує портал Богослов.Ru, під час обговорення, як в німецький оригінал тексту, так і в його російський переклад члени робочої групи внесли суттєві зміни та доповнення.

Очікується, що 2009 року робота над першими двома главами книги завершиться і їх кінцевий німецький текст опублікує Фонд «Pro Oriente».

На цьогорічній зустрічі також заслухали та обговорили реферати польських професорів А. Мироновича та Ф. Марека, тексти яких повинні стати основою для написання третьої глави дослідження. Ця частина монографії буде присвячена подіям першої половини XVII ст.

У рамках зустрічі, 17 вересня, її учасники зустрілися з послом Австрії в Україні М. Вукетичем, який високо оцінив наукові ініціативи Фонду «Pro Oriente».

Рабоча група також прийняла рішення, що 2009 року відбудеться декілька зустрічей членів редакційного комітету для завершення перших двох глав дослідження. Наступна зустріч робочої групи у повному складі відбудеться 2010 року. До цього часу члени групи планують підготувати проект третьої глави монографії.

Як РІСУ уже інформувала, проект написання історії Берестейської унії розпочав міжнародний Фонд «Pro Oriente» 2002 року. Тоді ж було ініційоване створення надконфесійної робочої групи, яка б складалася з богословів та істориків. Основна мета проекту — проведення історико-критичного вивчення джерел, що містять відомості про події 1595-96 років, які розгорнулися навколо спроби православних єрархів Київської Митрополії увійти в унію з Римо-Католицькою Церквою.

Необхідність такого дослідження обумовлена, насамперед, наявністю протилежних інтерпретацій подій кінця XVI у різних історичних дослідженнях, які часто взаємовиключають одна одну.

Попередні зустрічі робочої групи відбувалися у Відні (2002), Теплиці (2004) та Львові (2006).


• http://www.bogoslov.ru/text/321432/index.html