• Головна
  • Новини
  • Влада України та провідники Церков і релігійних організацій взяли участь у панахиді за померлими від Голодомору...

Влада України та провідники Церков і релігійних організацій взяли участь у панахиді за померлими від Голодомору

23.11.2019, 18:57
Влада України та провідники Церков і релігійних організацій взяли участь у панахиді за померлими від Голодомору - фото 1
Провідники Церков і релігійних організацій України, представники влади і дипломатичного корпусу сьогодні пройшли скорботною ходою до скульптури «Гірка пам’ять дитинства» на території Національного музею Голодомору-геноциду в Києві.

Провідники Церков і релігійних організацій України, представники влади  і дипломатичного корпусу сьогодні пройшли скорботною ходою до скульптури «Гірка пам’ять дитинства» на території Національного музею Голодомору-геноциду в Києві.

Після цього відбулася панахида за померлими від Голодомору 1932-1933 років. Її очолив Митрополит ПЦУ Епіфаній.

панахидаq.gif

За повідомленням Релігійної правди, на заходи зі вшановування загиблих українців в Національному музеї Голодомору приїхав також колишній Предстоятель УПЦ КП Філарет. Втім, він стояв осторонь.

Співрозмовники Релігійної правди в Офісі президента зазначають, що колишній Предстоятель УПЦ КП Філарет не мав запрошення на офіційну частину панахиди. Філарет прибув до Національного музею Голодомору близько 13:00. Там він провів окрему службу разом зі своїми священниками.

Також була присутня делегація УПЦ МП на чолі з Митрополитом Онуфрієм. Вони участі в Службі також не брали.

«Величезний обсяг фактів і доказів усе одно не дає ні розуму, ні серцю відповіді на просте питання: «За що?» Як взагалі може з’явитися думка знищити цілий народ? Як можна забрати у людей останню крихту хліба, а з нею – останню крихту надії. Надії, що ти або хоча б твої діти доживуть до наступного ранку», – зазначив Глава держави.

Володимир Зеленський наголосив, що, згідно з різними дослідженнями, від Голодомору 1932-1933 років померло від чотирьох до восьми мільйонів українців, що зіставно з втратами України у Другій світовій війні.

«Ми – українці. І нам усе до снаги. Але є дві речі, яких ми ніколи не зможемо. Не зможемо це забути. І не зможемо це пробачити. Сьогодні Україна й увесь цивілізований світ моляться за невинних жертв цього жахливого злочину проти нашого народу. Сьогодні українці запалять у своїх вікнах свічки. Нехай тепло від них зігріє душі всіх загиблих. Вічна їм пам’ять», – сказав Глава держави й  оголосив загальнонаціональну хвилину мовчання, після якої розпочалася всеукраїнська акція “Запали свічку”.

До акції долучилися представники від кожної області, АР Крим, міст Києва та Севастополя.

З.jpeg

Були покладені композиції із зерном та запаленими лампадами до скульптури «Гірка пам’ять дитинства».

Після цього було встановлено лампади від Верховної Ради України, від уряду, від президентів України 1991-2019 років, від Світового конгресу українців, Громадського комітету з ушанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років, Українського інституту національної пам’яті, від акредитованих в Україні глав і представників дипломатичних місій зарубіжних країн та міжнародних організацій, а також від кожної області, Автономної Республіки Крим, міст Києва та Севастополя.

На завершення офіційної церемонії Глава держави вдарив у дзвін, який встановлено на вході до Алеї чорних дощок України.