• Головна
  • Новини
  • Усіх хоробрих борців охороняє Архангел Михаїл, - Предстоятель ПЦУ закликав вшанувати Героїв, які загинули на Майдані та на війні...

Усіх хоробрих борців охороняє Архангел Михаїл, - Предстоятель ПЦУ закликав вшанувати Героїв, які загинули на Майдані та на війні

20.11.2019, 10:19
Напередодні річниці Революції Гідності Предстоятель ПЦУ Епіфаній закликав вірян підняти молитви за Героїв, які поклали своє життя на Майдані та під час війни з російськими окупантами.

Напередодні річниці Революції Гідності Предстоятель ПЦУ Епіфаній закликав вірян підняти молитви за Героїв, які поклали своє життя на Майдані та під час війни з російськими окупантами.

Про це першоєрарх написав у себе на Фейсбуці.

«Пам’ятаймо та молімося за українських Героїв, які поклали свої життя за нашу незалежність як під час Революції Гідності, так і під час неоголошеної російсько-української війни, бо вони показали свою любов до близьких та до своєї рідної землі з думкою про нас та всіх майбутніх поколінь», зазначив Митрополит Епіфаній.

«Усвідомлюємо, що саме завдяки їхнім подвигам маємо можливість сьогодні говорити не тільки про європейське майбуття, але й про єдину та визнану Православну Церкву України, яка завжди була, є і лишатиметься з українським народом», - додав він.

Предстоятель ПЦУ зауважив, що і Помаранчева революція, і Революція Гідності розпочалися 21 листопада, коли ми відзначаємо Собор архистратига Божого Михаїла та всього воїнства небесного.

«Цим Господь засвідчив нам: усіх хоробрих борців за правду охороняє Архангел, що є борцем проти всякого зла. Символічно, що у свято архістратига Михаїла, храм на його честь став Божим щитом, Божим захистом для українських протестувальників: тут безперервно лунала молитва, кожен міг знайти тут харчі, тепло, нічліг, а головне – духовну підтримку в непрості часи.

Переважна більшість із тих, хто був на Майдані, неодноразово відчували цю невидиму підтримку, коли здавалося б, що все: крах, поразка, але події розгорталися так, як це не міг ніхто спланувати – вчасно з’являлася та чи інша допомога. Напевно, для багатьох назавжди залишиться в пам’яті тривожна ніч з 10 на 11 грудня 2013 року, коли вперше за 800 років, як у час татаро-монгольської навали, залунав храмовий набат зі Свято-Михайлівського монастиря, скликаючи всіх на захист Євромайдану. І на допомогу поспішали сотні киян та гостей столиці. Тієї ночі Майдан вистояв. Вистоїть він навіть і тоді, коли в лютому 2014-го проливатиметься невинна кров», - наголосив Митрополит Епіфаній.