Україна сьогодні вшановує жертв трагедії в Бабиному Яру

29.09.2019, 11:46
Україна сьогодні вшановує жертв трагедії в Бабиному Яру - фото 1
Український народ завжди буде єдиним у прагненні ніколи не допускати будь-яких проявів ворожнечі на расовому чи національному ґрунті - йдеться у зверненні Президента Володимира Зеленського.

Український народ завжди буде єдиним у прагненні ніколи не допускати будь-яких проявів ворожнечі на расовому чи національному ґрунті - йдеться у зверненні Президента Володимира Зеленського. Про це повідомляє 5 канал.

78-мі роковини трагедії в Бабиному Яру. Саме там під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках відбулися масові розстріли нацистами євреїв та ромів, радянських військовополонених, в’язнів Сирецького концтабору, а також радянських підпільників та членів Організації українських націоналістів.

За даними Українського інституту національної пам'яті, лише за два дні, 29 та 30 вересня 41-го року німці розстріляли в урочищі Бабин Яр майже 34 тисячі євреїв. А до 11 жовтня гітлерівці вбили майже все єврейське населення міста - понад 50 тисяч людей.

Загалом, за два роки окупації, жертвами нацистського терору стали від 100 до 150 тисяч осіб. Масштаби трагедії радянська влада намагалась приховати.

Український народ завжди буде єдиним у прагненні ніколи не допускати будь-яких проявів ворожнечі на расовому чи національному ґрунті - йдеться у зверненні Президента Володимира Зеленського до українського народу у зв’язку з роковинами трагедії. Текст розміщено на сайті глави держави.

Президент зауважує, що в Україні - сотні скорботних місць, де у роки Другої світової війни лютував Голокост і відбувалися масові страти. Це і Богданівка на Миколаївщині, і Вінниця, Одеса та Житомир, Харків та Закарпаття.

Трагічні сторінки історії слід пам’ятати не тільки, щоб шанувати пам’ять про загиблих, а й для того, щоб зробити висновки з минулого та не допустити помилок у майбутньому, наголошує Володимир Зеленський.