• Головна
  • Новини
  • Патріарх УГКЦ, Предстоятель ПЦУ та Головний рабин Києва й України відкрили у Самборі меморіальний комплекс пам’яті жертв ІІ Світової війни...

Патріарх УГКЦ, Предстоятель ПЦУ та Головний рабин Києва й України відкрили у Самборі меморіальний комплекс пам’яті жертв ІІ Світової війни

22.08.2019, 08:57
Патріарх УГКЦ, Предстоятель ПЦУ та Головний рабин Києва й України відкрили у Самборі меморіальний комплекс пам’яті жертв ІІ Світової війни - фото 1
У Самборі на Львівщині 21 серпня, відбулась урочиста церемонія відкриття меморіального комплексу пам’яті жертв Другої світової війни в Україні «Пам’ятай». На території колишнього єврейського кладовища було освячено пам'ятний хрест воїнам ОУН–УПА – жертвам нацизму.

У Самборі на Львівщині 21 серпня, відбулась урочиста церемонія відкриття меморіального комплексу пам’яті жертв Другої світової війни в Україні «Пам’ятай». На території колишнього єврейського кладовища було освячено пам'ятний хрест воїнам ОУН–УПА – жертвам нацизму.

Цей хрест – перший елемент майбутнього меморіалу пам'яті загиблих на цьому кладовищі від рук нацистів українців, євреїв, ромів, поляків, повідомляє Департмент інформації УГКЦ.

В урочистій і важливій історичній події взяли участь Патріарх УГКЦ Святослав, Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній, Головний рабин Києва та України Яків Дов Блайх, Роман Ващук, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні, представники обласної та міської влади, іноземні гості, мешканці Самбора.

Глава УГКЦ відзначив, що присутні зібралися у цьому місті з різних куточків України та світу, аби віддати шану тим, «які вміли любити так, щоби віддати життя за свою землю, за свій народ, за свою Батьківщину. Які вміли любити, коли, здавалося, світ умів лише ненавидіти. Світ, який тільки заохочував до вбивства, зневаги...».

Предстоятель УГКЦ звернув увагу, що Ця подія відбувається у переддень свята Незалежності України.

«Можливо, у ці дні, як ніколи, мешканці України повинні зрозуміти, що Українська держава – спільне благо, запорука щастя для усіх тих, хто проживає на її землі: українців, юдеїв, християн, мусульман; для усіх тих, для кого Україна є запорукою свободи, гідності, поваги і певного майбутнього», – сказав він.

Митрополит ПЦУ Епіфаній висловив подяку тим, хто працював над втіленням ідеї створення меморіального комплексу.

«Сьогодні ми справді згадуємо трагічні сторінки нашої української і європейської історії ХХ століття, а також тих славних борців, які віддали своє життя за свободу і волю України. На цьому святому місці ми згадуємо тих мирних жителів, у яких забрали життя. Ми дійшли згоди і єдності, тому сьогодні разом відкриваємо цей меморіал. Тут будуть вшановувати християн та юдеїв», - цитує слова Митрополита Київського і всієї України ПЦУ Епіфаній сайт ЛОДА.

«Завдяки неймовірним зусиллям та українсько-еврейським зустрічам та за підтримки усіх присутніх сьогодні ми символічно відкриваємо цей меморіал. Саме зараз ми творимо нашу сучасну спільну історію, переосмислюємо минуле та робимо крок назустріч миру та єдності. Повага до думки іншого допомогла нам в реалізації цього проекту. Усім нам треба навчитись поважати один одного. Це наша спільна перемога та досягнення», - наголосив головний равин України Які дов Блайх.

Меморіальний комплекс облаштований на колишньому єврейському кладовищі у Самборі. Тут свого часу німецькі окупанти масово розстрілювали євреїв, ромів, поляків, українців. Встановити меморіал запропонував виходець зі Самбора Марк Фрайман, родина якого пережила Голокост.