• Головна
  • Новини
  • ПЦУ у Вінниці започаткувала традицію освячувати і вивішувати біля храмів прапор України та єпархії...

ПЦУ у Вінниці започаткувала традицію освячувати і вивішувати біля храмів прапор України та єпархії

25.07.2019, 14:47
ПЦУ у Вінниці започаткувала традицію освячувати і вивішувати біля храмів прапор України та єпархії - фото 1
З нагоди 1031 -річчя Хрещення Русі у Вінниці молилися за мир України та освятили державний прапор та прапор Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

З нагоди 1031 -річчя Хрещення Русі у Вінниці молилися за мир в Україні та освятили державний прапор та прапор Вінницько-Барської єпархії ПЦУ, повідомляє кореспондент РІСУ Олена Петрик.

Свято розпочали Божественною Літургією. Служіння проходило у Спасо-Преображенському кафедральному соборі. По завершенні Літургії розпочали подячний молебень. На середині храму, перед іконами святого князя Володимира та апостола Андрія Первозванного поставили стіл. На нього поклали два прапори: України та Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

Подячний молебень

Молебень розпочали з того, що усі священники вийшли до прапорів. Духівництво стало у два ряди від стягів. Митрополити - навпроти. Чин освячення звершили митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Вінницький і Брацлавський Роман та митрополит Переяслав -Хмельницький і Вишневський Олександр. Священники молилися за Україну, за Церкву та за мир. По завершенні молебню прапори розклали біля вівтаря. Їх освятив Митрополит Симеон. У вітальному слові він зазначив, що започатковує традицію освячувати прапори України та єпархії і вивішувати їх біля храмів.

Три митрополити

- Ми закликаємо наслідувати добрі традиції, які існують у багатьох християнських Церквах: Грузинській, Грецькій, Болгарській, Румунській та інших Православних Церквах. Ми маємо служити Богові і своїй Вітчизні. Бо ж, як апостол Іоан Богослов у своєму посланні пише: "Хто не любить брата свого, якого він бачить, то як може полюбити Бога, якого він не бачить? Так можемо і ми сказати про українців-християн. Якщо ти не любиш землю, на якій ти живеш, то як ти можеш любити духовну вітчизну, "Небесний Єрусалим", якого не бачив? Ми маємо бути патріотами своєї держави, щоб потім стати достойними громадянами неба. Ці прапори, які ми освятили і встановимо біля храму, будуть вказувати, що це - церква України. Храм, у якому вірян навчають любити свою Батьківщину та ближнього свого, прагнути царства Божого і шанувати своє земне життя та бути гідними громадянами своєї держави. Думаю, що сьогоднішня подія стане гарним прикладом для інших священників та церков Вінниччини і усієї України, — зазначив митрополит Симеон.

Владика Симеон

Після привітальних слів митрополити, священники та віряни вийшли на вулицю. Усі стали ліворуч входу до храму. Під спів духовного гімну "Боже великий, єдиний, нам Україну храни" священники та представники влади підняли стяги на флагштоках (висота стяготримачів 8 метрів). Тепер ці два прапори майорітимуть там постійно.

Підняття прапорів