• Головна
  • Новини
  • Сьогодні в Україні - День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни...

Сьогодні в Україні - День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни

22.06.2019, 12:56
Сьогодні в Україні - День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни - фото 1
Сьогодні, 22 червня, в Україні - День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни.

скорботаw.gifСьогодні, 22 червня, в Україні - День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни.

Саме в цей день, в 1941 року, о 4 годині ранку за берлінським часом, імперський міністр внутрішніх справ Ріббентроп вручив радянському послу Деканозову ноту про оголошення війни. Поки радянський посол "ознайомлювався" з документом, німці вже штурмували мирне населення.

22 червня 1941 року о 7 ранку Київ почала бомбити авіація Німеччини. Деякий час люди не розуміли, що відбувається, і думали, що це навчання. Німецькі бомбардувальники мали на меті знищити мости, заводи, залізничний вокзал та військовий аеродром.

Залежність обох воюючих сторін від українського економічного, сировинного потенціалу, людських ресурсів зумовила вкрай безкомпромісний, гранично-кривавий характер бойових дій на нашій території. Через це Україна найбільше потерпіла як від нацистської агресії, так і від комуністичного режиму. Загалом протистояння між Німеччиною та СРСР на території України не припинялося впродовж 40 місяців, а на 35 з них припадають активні бойові дії. На українських землях було проведено 29 з 76 стратегічних наступальних операцій, у ході яких було знешкоджено понад 60% Вермахту.

Зазначимо, що на честь пам'яті за загиблими, 22 червня в Україні обмежено розважальні заходи та приспущено прапори. Бажаючі несуть квіти до могил полеглих.

У День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні Президент Володимир Зеленський наголосив, що сучасники мають пам’ятати подвиг тих, хто захищав нашу країну, й докласти зусиль, аби війна не стала звичною для наступних поколінь.

Глава держави нагадав, що рано-вранці 22 червня 1941 року відбулося бомбардування Києва.

«Друга світова, що увірвалася в наш дім, відтоді охопила всю територію України. Торкнулася кожної сім’ї, кожної людської долі. Маємо пам’ятати ті страшні роки, подвиг тих, хто захищав нашу країну. Війна приносить лише кров, горе й страждання. Маємо робити все, щоб вона не стала для наступних поколінь звичним явищем життя», – зазначив Володимир Зеленський.

Також п'ятий президент України Петро Порошенко на своїй сторінці в Facebook висловив співчуття усім загиблим під час Другої світової війни.

"Сьогодні – сумна річниця початку найкривавішого для українського народу періоду Другої світової війни. Щодня українці сплачували криваву данину як на фронтах, так і в тилу, під ворожою окупацією та у загонах Руху опору. Додому не повернувся кожен п’ятий.

Низько вклоняюся перед усіма, хто витримав нелюдську ношу війни. Дякую нашим воїнам, які і сьогодні мужньо боронять українську землю від російського агресора. Вірю, що змусимо ворога піти з нашої землі. Це – наш священний обов’язок перед Героями усіх поколінь!" - Ідеться в дописі Порошенка. Про це інформує «Прямий».