Українці вшановують пам'ять жертв політичних репресій

19.05.2019, 11:49
Українці вшановують пам'ять жертв політичних репресій - фото 1
19 травня в Україні відзначають День пам'яті жертв політичних репресій. Згадують постраждалих від політики радянської влади у 1920-1980-х роках,

19 травня в Україні відзначають День пам'яті жертв політичних репресій. Згадують постраждалих від політики радянської влади у 1920-1980-х роках, повідомляє Gazeta ua.

За цей час за "політичними статтями" було заарештовано майже 1,5 млн осіб. Велику кількість із них розстріляли. Інші пройшли тюрми, заслання, вислання, каторгу, табори, примусово побували в психіатричних лікарнях. Репресії торкнулися всіх верств - селян, науковців, політиків, військових, священиків, представників культури.

Найбільша кількість жертв репресій припадає на 1937-1938 роки. Тоді в Україні засудили 197 617 осіб, з них до розстрілу - 122 237 громадян. Вироки виносили позасудові органи - "трійки" НКВД. Для людей стали звичними нічні арешти сусідів, підозри колег на роботі, друзів, родичів, пошук шпигунів та шкідників, острах доносів та обов'язок публічно таврувати ворогів народу. Особа могла написати донос на колег, щоб ті не донесли на неї першими. Це стало типовим засобом вирішення особистих конфліктів із керівництвом, викладачами та родичами.

Радянська влада ретельно приховувала сліди своїх злочинів. На місцях поховань зводилися режимні об'єкти, землю заливали бетоном, місцевість розрівнювали бульдозерами й висаджували дерева.

Найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій - Биківнянський ліс під Києвом. Тут був об'єкт спеціального призначення НКВС, де у кінці 1930-1940-х роках відбувалися масові захоронення розстріляних та закатованих. Поховали близько 100 тис. репресованих.