• Головна
  • Новини
  • Патріарх УГКЦ у Меморіалі жертв Голодомору: Митрополит Андрей Шептицький перший став на захист вмираючого народу...

Патріарх УГКЦ у Меморіалі жертв Голодомору: Митрополит Андрей Шептицький перший став на захист вмираючого народу

19.05.2019, 11:23
Патріарх УГКЦ у Меморіалі жертв Голодомору: Митрополит Андрей Шептицький перший став на захист вмираючого народу - фото 1
Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) взяв участь у відкритті виставки «Церква на захисті християнського і національного» у Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору». Цю експозицію музей приурочив до Дня пам’яті жертв політичних репресій.

Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) взяв участь у відкритті виставки «Церква на захисті християнського і національного» у Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору». Цю експозицію музей приурочив до Дня пам’яті жертв політичних репресій.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

«Історія часом має властивість повторюватися, якщо ми забуваємо її уроки. Ми хочемо пам'ятати про жертв Голодомору, щоб він ніколи не повторився. Хочемо пам'ятати про роль Українських Церков у збереженні ідентичності українського народу, його культури, його душі, щоб народ міг повноцінно жити і розвиватися», – сказав Глава УГКЦ.

За словами Глави УГКЦ, роль Української Церкви у збереженні ідентичності нашого народу ще мало вивчена.

«Коли йдеться про національну, державну свідомість, Українська Церква відіграла свою вирішальну і ключову роль. Ось чому загарбники, які намагалися знищити наш народ, починали це нищення з руйнування Української Церкви», – сказав він.

У нашого народу є цілі періоди, коли ми не мали своєї держави, і тоді Українська Церква перебирала деякі функції бездержавного народу.

«Усі пригадують час «Весни народів» у Європі, зокрема в Австро-Угорській імперії 1848 року, коли у Львові створюється так звана Руська рада, яка мала на меті представити інтереси українського народу, заявити, що він існує. І хто був єдиним голосом українського народу? Греко-католицьке духовенство», – розповів Глава Церкви.

Пізніше греко-католицьке духовенство почало проповідувати українською мовою. «Проповідь отця Маркіяна Шашкевича українською мовою в соборі Святого Юра мала ефект культурної революції», – зазначив Предстоятель.

У ХХ столітті важливу роль у житті українського народу відіграв праведний митрополит Андрей Шептицький.

«З ним нероздільно пов’язана історія українського Музею. Напередодні Першої світової війни, коли сусідні держави заперечували існування українського народу, митрополит дарує саме українському народові особисту збірку церковного мистецтва, яке він урятував. Таким чином постав Національний музей у Львові, який носить ім’я митрополита Андрея Шептицького», – розповів Глава УГКЦ.

«Гадаю, тут, у Музеї Голодомору, потрібно згадати, що тоді, коли почався Голодомор-геноцид, на території ще Радянської України Українська Автокефальна Православна Церква вже була знищена і єдиним голосом спливаючого кров'ю українського народу був митрополит Андрей Шептицький з єпископатом. Він написав історичну відозву до європейської громадськості під назвою «Український народ у передсмертних судорогах». Митрополит чи не єдиний став на захист тих, кого вбивали голодом і таким чином випробовували найдешевшу у світі зброю масового знищення».