• Головна
  • Новини
  • Молебні та пам'ятна хода відбулися в День пам'яті та примирення по всій країні...

Молебні та пам'ятна хода відбулися в День пам'яті та примирення по всій країні

09.05.2019, 08:42
Молебні та пам'ятна хода відбулися в День пам'яті та примирення по всій країні - фото 1
У Львові вшанували жертв концентраційного табору "ШТАЛАГ 328". В Одесі та Дніпрі молилися за загиблими воїнами. За пам'ятними заходами в різних областях стежили кореспонденти "5 каналу".

У Львові вшанували жертв концентраційного табору "ШТАЛАГ 328". В Одесі та Дніпрі молилися за загиблими воїнами. За пам'ятними заходами в різних областях стежили кореспонденти "5 каналу".

ЛЬВІВ

Львів.jpg

Першими жертв Другої світової війни у Львові вшанували курсанти Академії сухопутних військ. На плацу вишу майбутні офіцери поклали лампадки до Пам'ятного хреста. Хвилиною мовчання пом'янули полеглих у Другій світовій, та тих, хто загинув під час сучасної російсько-української війни. Військовим салютом, хвилиною мовчання та покладанням квітів ушанували і загиблих у концентраційному таборі "ШТАЛАГ 328". На місці, де під час Другої світової були закатовані 140 тис. військовополонених, зібралися сотні людей. Поблизу Пам'ятного хреста відправили молебень та панахиду.

"Країна пам'яті" – ще одна патріотична акція. На мотузяну мапу України прикріпили червоні маки – як символ примирення та об'єднання.

ОДЕСА

Одеса.jpg

В Одесі провели молебень. Біля пам'ятника Невідомому матросу зібралися священики дев'яти конфесій.

"Пробачити війну неможливо. Примиритися з гнівом і пам'ятати, щоб не було повторення. Цей яскравий приклад мужності й героїзму є і для нас великим прикладом, бо наразі на наших теренах знову війна. І це повинні пам'ятати", – вважає капелан оперативного командування "Південь" отець Василь Вирозуб.

МАРІУПОЛЬ

Маріуполь.jpg

У центрі Маріуполя зібралися родичі воїнів Другої світової і учасники бойових дій на сході України. Біля пам'ятника жертвам фашизму запалили вічний вогонь. Після Гімну України у виконанні військового оркестру присутні поклали квіти до постаменту.

"Солдат виконує свій обов'язок і залишається солдатом. У ті часи, в Другу світову війну, ті солдати перемогли німецький фашизм. Я хочу сказати, зараз сучасні українські солдати переможуть російський імперіалізм", – впевнений армієць ЗСУ "Богун".

ДНІПРО

Дніпро.jpg

Близько сотні містян долучилися до пам'ятної ходи у Дніпрі.

"Примирюємося з тими, хто покаявся, і вшановуємо загиблих у Другій світовій війні. Стартуємо з Європейської площі, тому що символічно – Європа, увесь світ 8 травня відзначає цей день. 9 травня відзначає "совок". Це імперія, яка нібито святкує перемогу в тій війні над іншою імперією", – пояснює учасник ходи Сергій Карноза.

"Важливо в умовах сьогодення пам'ятати подвиги і ту, можна сказати, зраду українського народу, яка відбулася під час Другої світової війни. Коли найбільше число загиблих – це були українці", – вважає інша учасниця ходи Вероніка Комісар.

З прапорами та квітками червоного маку учасники акції пройшлися центральним проспектом до меморіалу Пам'яті та примирення. Він встановлений на місці спільних поховань радянських і німецьких армійців. Біля меморіалу відбулася панахида за загиблими воїнами.