• Головна
  • Новини
  • Незалежна Україна і її Церква поховають ідею Російської імперії - Євстратій (Зоря)...

Незалежна Україна і її Церква поховають ідею Російської імперії - Євстратій (Зоря)

12.04.2019, 14:08
Незалежна Україна і її Церква поховають ідею Російської імперії - Євстратій (Зоря) - фото 1

Без України й української історії втрачається зв’язок між Москвою, її імперськими ідеями. Незалежність української Церкви від Москви повністю міняє баланс сил, роблячи імперський проект Кремля неможливим. Про це заявив архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Православної Церкви України Євстратій Зоря, виступаючи на 12-му Київському Безпековому Форумі.

Архиєпископ Євстратій (Зоря)Без України й української історії втрачається зв’язок між Москвою та її імперськими ідеями. Незалежність української Церкви від Москви повністю міняє баланс сил, роблячи імперський проект Кремля неможливим. Про це заявив архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Православної Церкви України Євстратій (Зоря), виступаючи на 12-му Київському Безпековому Форумі, передає УНН.

«Визнати, що український народ – це окремий народ, відповідно він має свої права, в тому числі на державність, означає поховати ідею Російської імперії», - сказав владика Євстратій.

За його словами, війна наразі йде не за територію, не за економіку, а за відродження Російської імперії, і, відповідно, глобальну зміну.

«Ми говоримо якраз про безпеку. Без Києва, без нашої історії та наших традицій втрачається ланка зв’язку між новим Римом, Константинополем і традицією східної Римської імперії, і третім Римом – Москвою, і тою імперською ідеєю, яка виросла з оцього уявлення, що Москва є третій Рим. Бо без князя Володимира, без Ярослава Мудрого, без Ольги, без Софії, без всього того, що є тут, московська державність починається з Івана Калити та з Золотої Орди, чого насправді ніхто не хоче там (у Росії - ред.) прямо визнавати», - зазначив архиєпископ.

«Без України, де зосереджено понад 40% усієї мережі РПЦ, імперський проект такий самий неможливий, як і без України у державному, політичному, соціальному, економічному й інших планах. Саме тому так міцно намагаються тримати українську Церкву. Бо незалежність української церкви від Москви повністю міняє баланс сил», — сказав Євстратій (Зоря).