Україна вшановує День пам'яті полеглих у бою під Крутами

29.01.2019, 14:32
Україна вшановує День пам'яті полеглих у бою під Крутами - фото 1
Українці сьогодні відзначають трагічну дату історії – День пам'яті героїв Крут. 29 січня 1918 році триста студентів в нерівному бою загинули, намагаючись зупинити під Києвом більшовицьку армію Михайла Муравйова.

Українці сьогодні відзначають трагічну дату історії – День пам'яті героїв Крут. 29 січня 1918 році триста студентів в нерівному бою загинули, намагаючись зупинити під Києвом більшовицьку армію Михайла Муравйова. У більшості областей України проходять заходи зі вшанування подвигу цих героїв, участь у яких беруть державні та релігійні діячі.

Сьогодні у 101-у річницю бою Президент України Петро Порошенко разом із дружиною вшанували пам'ять Героїв Крут.

Крути.jpeg

Біля Пам’ятного Хреста Героям Крут та уздовж алеї, що веде до Свято-Миколаївської церкви на Аскольдовій могилі, були вишикувані воїни Почесної варти. Глава держави разом з дружиною поклали букети квітів до пам’ятника.

Президентське подружжя встановило свічки у пам'ять про юних героїв у Свято-Миколаївській церкві.

В урочистій церемонії покладання квітів до Пам’ятного Хреста Героям Крут також взяли участь Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, народні депутати України, члени Уряду, ветерани АТО.

Присутні вшанували подвиг українських юнаків хвилиною мовчання.

Пролунав Державний Гімн України, після чого воїни Почесної варти пройшли урочистим маршем повз Пам’ятний Хрест Героям Крут.

Довідка: Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під однойменним селищем за 130 км на північний схід від Києва. Цей бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько 400 осіб, тривав 5 годин. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені.

У березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди та з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей вчинок київської молоді героїчним.

На початку 2012 року на місці дерев’яного хреста на Аскольдовій могилі було встановлено пам’ятник: виготовлений із каменя козацький хрест, у центрі якого висічений тризуб, під яким цитата з Євангелія - «Найбільша любов - життя покласти за друзів». Показово, що пам’ятник встановили не президенти, урядовці, депутати та інші високопосадовці, які впродовж багатьох років клялися це зробити, а звичайні громадяни.

Теги: #Крути