• Головна
  • Теми
  • Патріарх Варфоломій звернувся до українців з нагоди 85-х роковин Голодомору...

Патріарх Варфоломій звернувся до українців з нагоди 85-х роковин Голодомору

14.11.2018, 12:35
Патріарх Варфоломій звернувся до українців з нагоди 85-х роковин Голодомору - фото 1
Вселенський Патріарх Варфоломій виступив зі зверненням до українського народу напередодні 85-х роковин Голодомору в Україні. Патріарх також підтвердив своє рішення надати автокефалію Українській Церкві.

Вселенський Патріарх Варфоломій виступив зі зверненням до українського народу напередодні 85-х роковин Голодомору в Україні. Патріарх також підтвердив своє рішення надати автокефалію Українській Церкві.

Про це йдеться у його зверненні, яке оприлюднив сайт УПЦ в США.

«Як і кожного року, історична та страждаюча Константинопольська Церква Матір, спілкується з усіма Вами з тягарем на серці, в молитві, згадуючи Голодомор Українського Народу, трагічну та нелюдську подію 1932-1933 років, коли безліч людей загинули від навмисного та жорстокого голоду. Ця трагедія говорить сама за себе, серед інших жорстоких вчинків проти людства та Божого творіння здійснених у двадцятому столітті, як найбільш насильницька трагедія в історії досі відома», - йдеться зверненні.

Патріарх Варфоломій зазначає, що, пам’ятаючи минуле, слід зробити висновки і рухатися вперед у майбутнє із співчуттям та прощенням.

Він також нагадав, що Вселенський Престол відповідає за єдність і стабільність Православ'я. Тому Константинополь не може бути байдужим до страждань українського народу через невирішення церковного питання.

«Ми втручаємося, тому, що це є наш обов'язок – виключно на засадах достовірно-церковних, всесвітніх та виключно з наднаціональних критерій – заради істини і традицій Церкви, захисту канонічного порядку та ідентичності Православ'я, завжди для розбудови тіла Христового, а не для себе і не для демонстрування світової сили чи влади. Залишаючись байдужими, ми залишилися б без виправдання перед Богом та історією.

Ця велика відповідальність Матері Церкви, Святої та Великої Церкви Христової, безумовно не має меж. Тому, так само, як і ми надали автокефалію всім помісним Церквам, Священний Синод вирішив надати автокефалію багатостраждальній Православній Церкві в Україні, щоб вона також приєдналася до повноти Православ'я в єдності та внутрішньому мирі. Тільки Перший Престол Православ'я, Константинопольська Церква, має цю велику відповідальність згідно зі Святими Канонами», - заявив Вселенський Патріарх.