• Головна
  • Новини
  • Зв'язки з Москвою розривають й інші релігійні конфесії України, не лише православні, - Людмила Филипович...

Зв'язки з Москвою розривають й інші релігійні конфесії України, не лише православні, - Людмила Филипович

08.10.2018, 10:48

Про це доктор філософських наук, завідувач відділу філософії та історії релігії Інституту філософії імені Г. С. Сковороди Національної Академії наук України, професор Національного університету "Києво-Могилянська Академія" Людмила Филипович заявила 7 жовтня 2018 року в ефірі програми "Політичний маринаД" з Мариною Данилюк-Ярмолаєвою на телеканалі Еспресо.TV.

Зусилля зі створення української помісної православної Церкви та процеси, пов'язані з Томосом, є наслідком "відпливу від величезної імперії, якою був СРСР".

Про це доктор філософських наук, завідувач відділу філософії та історії релігії Інституту філософії імені Г. С. Сковороди Національної Академії наук України, професор Національного університету "Києво-Могилянська Академія" Людмила Филипович заявила 7 жовтня 2018 року в ефірі програми "Політичний маринаД" з Мариною Данилюк-Ярмолаєвою на телеканалі Еспресо.TV.

"Абсолютно природно було очікувати, що після розпаду політичного, коли було оформлено державні кордони, настане розрив, розлучення і в духовній сфері. Зокрема, в релігійній і в церковній", - наголосила вона.

За словами Филипович, зараз однакові тенденції відбуваються у всіх представлених в Україні релігійних групах та течіях.

"Фактично усі релігійні організації, які знаходилися у певному підпорядкуванні або у "братському єднанні", як вони казали, з Москвою, сьогодні думають: чи варто їм орієнтуватися на Схід й належати до євразійських союзів. Це і в протестантів такі самі ідеї, і в юдеїв, і в мусульман", - пояснила вона.

Таким чином, як зазначила Филипович, нині формується "самостійна українська духовна й релігійна традиція".

"І це, я кажу ще раз, стосується не лише тільки православних", - додала дослідниця.