• Головна
  • Новини
  • Екзархи Вселенського Патріарха готуватимуть у Києві церковний Собор, який обере Предстоятеля, - Людмила Филипович...

Екзархи Вселенського Патріарха готуватимуть у Києві церковний Собор, який обере Предстоятеля, - Людмила Филипович

08.09.2018, 15:05
Екзархи Вселенського Патріарха готуватимуть у Києві церковний Собор, який обере Предстоятеля, - Людмила Филипович - фото 1
За словами релігієзнавиці, призначення екзархів від Константинополя є підтвердженням того, що справа впритул наблизилася до отримання Томоса, тобто статусу автокефальної Церкви, бо до цього часу були тільки розмови, обіцянки, маніфестації.

Людмила_Филипович.jpgЗа словами релігієзнавиці, призначення екзархів від Константинополя є підтвердженням того, що справа впритул наблизилася до отримання Томоса, тобто статусу автокефальної Церкви, бо до цього часу були тільки розмови, обіцянки, маніфестації.

«Екзархи зі своїми високими повноваженнями готуватимуть Архиєрейський Собор Православної Церкви України. Потрібно буде об’єднати єпископів трьох юрисдикцій: УПЦ КП, УАПЦ та частини УПЦ (МП)», - прокоментувала телеканалу «Еспресо» Людмила Филипович.

Вона пояснила, що готуватимуть Всеукраїнський Правослоавний Собор з тими єпископами, хто написав звернення до Вселенського Патріарха з проханням про Томос.

«Напевно самі вони не змогли б це зробити, тому будуть посередники від Константинопольського Патріархату, бо підготовка Собору – це важка справа. На ньому буде обрано Предстоятеля нової Церкви, яка і отримає Томос від Константинопольського Патріарха», - наголосила  релігієзнавиця.

За словами Людмили Филипович, призначені  екзархи – це українці за духом і місцем свого народження, хоча зараз і є громадянами США і Канади. Один ­–  з Івано-Франківська, другий – зі Львова. Вони ровесники, 1972 року народження.

«Патріарх Варфоломій  зробив правильно, що призначив сюди людей, які добре розуміються в українській ситуації. Вони неодноразово бували в Україні і володіють всією повнотою складнощів, з якими вони можуть зустрітися. Сподіваємося, що будуть зроблені правильні і безболісні кроки», - резюмувала Людмила Филипович.

Як інформувала РІСУ, 7 вересня Патріарх Варфоломій призначив екзархами Вселенського Патріархату у Києві архиєпископа Памфілійського Даниїла (Зелінського) із США та єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади в рамках підготовки до надання автокефалії Православній Церкві в Україні.