• Головна
  • Новини
  • Київраду просять встановити пам'ятник захиснику Києва від суздальців - князю Мстиславу Хороброму...

Київраду просять встановити пам'ятник захиснику Києва від суздальців - князю Мстиславу Хороброму

23.08.2018, 11:24
Київраду просять встановити пам'ятник захиснику Києва від суздальців  - князю Мстиславу Хороброму - фото 1
Мстислав Хоробрий відстояв незалежність Києва, завдав 1173 року такої поразки суздальцям, після якої вони не змогли оговтатися до монголо-татарської навали.

На сайті Київської міської ради 17 серпня зареєстрована петиція з проханням до місцевої влади встановити пам'ятник Мстиславові Хороброму. Цей князь у давнину був канонізований Церквою одним з 4 князів, поряд з Володимиром, Ярославом та Ольгою, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Мстислав_Хоробрий.jpg

"У Києві є пам'ятники лише 3 з 4 князів Києва, канонізованих Церквою - князям Володимиру, Ярославові та княгині Ользі. Натомість, у місті досі нема пам'ятника іншому визначному святому - Великому Київському князеві Мстиславові Хороброму (1143-1180), - зазначає автор петиції Олександр Палій. - Цей князь був суперпопулярним в Україні з 12 по 18 століття, і став замовчувався лише через те, що під час свого правління 1173 року розгромив суздальців - предків московитів. Цього року виповнюється 845 років від тих подій". 

Зазначається, що Мстислав Хоробрий відстояв незалежність Києва, завдав 1173 року такої поразки суздальцям, після якої вони не змогли оговтатися до монголо-татарської навали: 

"У 1169 р. військо, спрямоване на Київ Андрієм Боголюбським, князем Володимиро-Суздальського кнзівства, що охоплювало землі фіно-угорського племені меря, обложило Київ. Захопивши після багатоденного штурму Київ, суздальський князь влаштував небувалий розгром. Як пише літопис, «І грабували (суздальці) два дні весь город — Поділ, і Гору, і монастирі, і Софію, і Десятинну Богородицю. І не було помилування нікому і нізвідки: церкви горіли, християн убивали...». На Київщині опір очолив Мстислав Хоробрий... Розгром суздальців під Вишгородом стався на початку зими 1173 р. Незабаром у Суздалі Андрія Боголюбського убили змовники, які повстали проти його жорстокості. Церква визнала Мстислава Хороброго, очільника розгрому суздальців, святим".

Пропонується виготовити і встановити на одній з центральних площ Києва пам'ятник Мстиславові Хороброму.