• Головна
  • Новини
  • Політолог порадив, як покроково і без напруги впровадити автокефалію Української Православної Церкви...

Політолог порадив, як покроково і без напруги впровадити автокефалію Української Православної Церкви

10.08.2018, 16:14
Політолог порадив, як покроково і без напруги впровадити автокефалію Української Православної Церкви - фото 1
Ситуацію всередині України навколо питання автокефалії Української помісної православної Церкви прокоментував для видання «Новое время» політолог Володимир Фесенко.

Фесенко.pngСитуацію всередині України навколо питання автокефалії Української помісної  православної Церкви прокоментував для видання  «Новое время» політолог Володимир Фесенко. 

«У зв’язку з дискусією про автокефалію релігійна напруга в Україні зростає: Московський патріархат і Російська православна церква протидіють цьому процесу. Для них це ризик поступово втратити Україну та свій тутешній плацдарм "русского міра". Тому вони намагаються зробити все можливе, щоб цього не допустити. Звідси й напруга – це було найбільш помітно в липні, коли в Києві відбулися дві хресні ходи», - прокоментував політолог.

За його словами, Патріарх Філарет поспішив заявити, що коли Київський Патріархат матиме автокефалію, то отримає у власність території Московського. Зараз не час піднімати цю тему, особливо в умовах конфлікту з Росією та на фоні непростої і відносно нестабільної ситуації в країні напередодні виборів, нову хвилю боротьби за релігійну власність провокувати дуже небезпечно.

«Це питання треба вирішувати законодавчим шляхом – обережно і покроково. В іншому разі перерозподіл церковної власності може спровокувати серйозні внутрішні конфлікти. Не треба допускати цього – слід продумати стратегію, а ще краще тактику об’єднання православних Церков. Нам потрібен діалог, активна пропагандистська і не тільки робота, спрямована на поступовий перехід приходів Московського Патріархату в об’єднану УПЦ. Автокефалія Київського Патріархату не означає автоматичне витіснення Московського – і об’єднання саме собою не станеться. Цей процес має відбуватись з подачі прихожан та зсередини церкви», - наголошує Володимир Фесенко.

Оскільки керівництво УПЦ (МП)  буде цьому протидіяти, то політолог радить «активно вести роботу передусім зі священиками низового, регіонального рівня. А після цього, переходити на високий».

«Об’єднання лежить передусім через діалог, а не примус», - зауважує політолог Фесенко.