• Головна
  • Новини
  • Спроби збити Константинополь з курсу на автокефалію не спрацюють, - Павленко...

Спроби збити Константинополь з курсу на автокефалію не спрацюють, - Павленко

25.07.2018, 12:05
Спроби збити Константинополь з курсу на автокефалію не спрацюють, - Павленко - фото 1
Заступник голови Адміністрації Президента Ростислав Павленко розповів «Главкому», що Константинололь та помісні Церкви добре знають, що справді відбувається в Україні, тому брехня противників автокефалії не спрацює.

Заступник голови Адміністрації Президента  Ростислав Павленко розповів «Главкому»,  що Константинололь та помісні Церкви добре знають, що справді відбувається в Україні, тому брехня противників автокефалії не спрацює.

Павленко.jpg

«Вселенський Патріархат, інші помісні Церкви мають достатньо широку інформацію про те, що насправді відбувається в Україні.  І ті речі, на які покладаються противники автокефалії, не факт, що спрацюють. Залякування, тиск на ієрархів і священиків, поширення брехні (у ЗМІ чи через єпархії і парафії), намагання збити з курсу на автокефалію Константинополь, збір якихось листів – усе це переконує лише ініціаторів цих дій. Ми бачили, як провалилася кампанія зі збору підписів проти автокефалії: чимало священиків чи навіть владик з Московського патріархату відмовлялись брати в цьому участь.  Але найголовніша протидія брехні – це говорити правду. Роз’яснювати, що насправді відбувається. Які повноваження має Константинополь, і як їх застосовує, на якому етапі знаходиться процес, як ставляться інші Церкви. До речі, всупереч прогнозам і заявам противників автокефалії, несприйняття з боку інших Церков немає. Радше є бажання дочекатись офіційного рішення Фанару, його реалізації в Україні – і тоді вибудовувати стосунки з новою церквою. До слова, однією з найбільших православних Церков світу, - наголосив Павленко.

На слова  журналіста, що противники автокефалії лякають кров’ю через майбутній поділ храмів, Ростислав Павленко відповів:

«Вони завжди цим лякають. Але є всі можливості не допустити цього сценарію. Українці мудрі і уникали багато пасток, розставлених російським агресором. Переконаний, уникнуть і цієї – і завдяки діям держави, і завдяки поміркованості, пильності і терпимості громадян. Згідно з українським законодавством, визначення конфесійної належності – це питання громад. Думаю, після того, як буде ухвалено рішення про Томос, багато людей на місцях будуть визначатись, до якої церкви їм належати. Держава сприятиме тому, аби це було мирно та добровільно. Законодавство передбачає на це відповідь. Є кілька варіантів, але всі вони засновані на діалозі – зокрема, почергове служіння. Можливо, треба буде внести уточнюючі зміни до законодавства, але його основа залишиться та сама».