• Головна
  • Новини
  • В АП розповіли, на якому етапі процес надання Томосу і що це значить для України та Президента...

В АП розповіли, на якому етапі процес надання Томосу і що це значить для України та Президента

25.07.2018, 11:38
В АП розповіли, на якому етапі процес надання Томосу і що це значить для України та Президента - фото 1
В Адміністрації президента церковним питанням займається заступник голови Адміністрації Президента Ростислав Павленко. Він розповів «Главкому», на якому етапі перебуває процес визнання української Церкви та що це значить для Президента і його команди.

В Адміністрації президента церковним питанням займається заступник голови Адміністрації Президента  Ростислав Павленко. Він розповів «Главкому», на якому етапі перебуває процес визнання української Церкви та відповів що це значить для Президента і його команди.

Павленко.jpg

За словами Павленка, процедури, необхідні для надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні, досі тривають:

«За традицією, такий шлях передбачає звернення світської та церковних влад і проходження певної процедури, яка має свої етапи. Зараз якраз триває один із них – інформування інших церков. Вселенський Патріарх демонструє іншим церквам, що йому немає чого приховувати: делегація Патріархату роз’яснює логіку і підстави надання автокефалії Православній Церкві в Україні. Після завершення інформування на Синоді Вселенського Патріархату буде розглянуте звіт комісії, а за підсумками звіту – і питання про надання Томосу».

Щодо термінів отримання Томосу, то Павленко підтвердив слова Патріарха Філарета про те, що Томос може отримати українське православ’я  вже цього року.

На запитання, чи в Адміністрації Президента пораховували, скільки відсотків отримання Томосу  додасть Порошенку на чергових виборах, Павленко відповів:

«Питанням сприяння автокефалії Православної Церкви в Україні ми займаємось практично з перших днів президентства Петра Порошенка, тому це не електоральний проект. Для президента і його команди це – питання відновлення історичної справедливості, питання гарантування прав десятків мільйонів православних вірян, які не бажають асоціювати себе з московською церквою, а бажають повноцінного спілкування зі світовим православ’ям. І питання національної безпеки, адже церковне питання використовується російським агресором у «гібридній війні». Ось це – дуже серйозна мотивація».