Експерт розповів, коли Україна реально отримає Томос

25.07.2018, 09:48
В ефірі "5 каналу" директор Департаменту у справах релігій та національностей міністерства культури України Андрій Юраш прокоментував думки про те, що до 1030-річчя Хрещення України-Руси, ми можемо отримати Томос для Української Церкви, а також те, чому цього не сталося.

В ефірі "5 каналу" директор Департаменту у справах релігій та національностей міністерства культури України Андрій Юраш прокоментував думки про те, що до 1030-річчя Хрещення України-Руси, ми можемо отримати Томос для Української Церкви, а також те, чому цього не сталося.

Андрій Юраш відповів, чи могло таке взагалі статися до цієї дати:

"Напевно могло. Але є дуже широкий аспект. Не просто політичний, а загально-культурно-ідеологічний навколо цього. Ми розуміємо, що зараз треба відсвяткувати важливу дату, а потім перейти до технологічних питань, пов'язаних із конституюванням Помісної Церкви. Друга причина, чому цього не станеться до 28 липня, – відповідно до процедури, яку дуже багато разів проходив Константинопольський Патріархат, – є певні правила, як це зробити. Одне з таких правил та умов – це інформування усіх Православних Церков про майбутнє рішення Синоду Вселенської Патріархії. І делегація Вселенського Патріарха просто не встигла відвідати всі Помісні Православні Церкви».

Він також сказав, як надалі буде просуватися надання Томосу Україні: "Я думаю, що в найближчий час, у першій половині серпня відбудеться ще два візити до Албанії та Чехії, після цього буде написаний звіт про обговорення і думки від Помісних Православних Церков. Цей звіт буде продискутований на найближчому засіданні Вселенського Патріархату і тоді вже почнеться фактично старт обговорення і узгодження тексту надання томосу Українській Церкві".

А коли Україна реально може отримати томос, дивіться у відео: