• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ закликав українців будувати європейську Україну не словами, а ділами...

Глава УГКЦ закликав українців будувати європейську Україну не словами, а ділами

22.06.2018, 17:00
Глава УГКЦ закликав українців будувати європейську Україну не словами, а ділами - фото 1

Україна знову поступово входить у період виборчого процесу. При цьому наша країна намагається активно працювати, щоб побудувати сильну демократичну державу. У цьому процесі нам потрібно дотримуватися важливих високих цінностей, стратегій розвитку та засад, щоб йти правильним шляхом. На цьому наголосив у п’ятницю, 22 червня, Глава УГКЦ Патріарх Святослав у Києві під час VII Національного форуму «Трансформація України».

Україна знову поступово входить у період виборчого процесу. При цьому наша країна намагається активно працювати, щоб побудувати сильну демократичну державу. У цьому процесі нам потрібно дотримуватися важливих високих цінностей, стратегій розвитку та засад, щоб йти правильним шляхом. На цьому наголосив у п’ятницю, 22 червня, Глава УГКЦ Патріарх Святослав у Києві під час VII Національного форуму «Трансформація України». Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Святослав.jpg

«Цей захід відбувається як момент координування нашої діяльності. Ми хочемо вийти з цього Форуму, щоб можна було звірити з іншими діяльними людьми наші зусилля для того, щоб збудувати в Україні державу європейського зразка. Форум народився як продовження Майдану, де ми хотіли бути разом, ділитися своїм досвідом, а також координувати свою діяльність», — звернувся до присутніх Предстоятель щодо мети та ідеї Національного форуму «Трансформація України».

На його думку, зараз надзвичайно важливо скоординувати стратегію будівництва європейської держави в Україні. «Ми відчуваємо, що Україна знову входить у своєрідний етап підготування до виборів. До нас, як до представників Церкви, приходять чимало різних членів політичних партій, активістів і часом просять (очікують) у нас підтримки й допомоги. А ми хочемо сказати, що ми, як Церкви, не можемо підтримувати політичних партій чи інших персоналій. Ми підтримуємо певні принципи, цінності та засади», — зазначив Глава Церкви.

Окрім цього, він виявив бажання звернутися спочатку до українського народу, вірних і до громадянського суспільства: «Відповідно до вашого мандату ми підготували таку стратегію, у якій всі цінності, які необхідно втілити в наше життя, є зібрані. Ми закликаємо наших людей використати цю стратегію, яку ми сьогодні хочемо оприлюднити як моральний орієнтир (і на майбутніх виборчих перегонах), а також підтримувати лише ті партії, тих політичних лідерів, які візьмуть на себе зобов’язання втілювати саме ці принципи і засади у своїй державницькій політичній діяльності», — поділився духовний лідер греко-католиків.

Крім того, Предстоятель звернувся до лідерів політичних партій, щоб вони взяли ці цінності та стратегії за орієнтир у їхніх політичних програмах. Адже якщо вони задекларують це перед українським суспільством, тоді воно підтримає їх.

«Український народ, українське громадянське суспільство знає, якою хоче бачити і будувати свою державу. Тому, будь ласка, візьміть до уваги нашу стратегію, яку ми сьогодні пропонуємо. Якщо буде потрібно, то підтримайте її і допоможіть нам збудувати таку країну, яка б забезпечила всі фундаментальні бажання і прагнення свободи, справжньої демократії і незалежності», — звернувся до міжнародних партнерів очільник греко-католиків.

«Якщо ми виконаємо три основні завдання та вийдемо з цього Форуму, маючи чіткі цілі для нашої діяльності, а також скоординуємо нашу працю, то я переконаний, що цей турбулентний час передвиборчої боротьби буде часом державного будівництва, а не нищенням фундаментів незалежної Української Держави (тобто буде часом позитивним, а не негативним). Сподіваюся, що ця стратегія, як моральний орієнтир та відповідальність, яку українські Церкви відчувають перед своїм народом, приведе до бажаних результатів і Україна буде вільною демократичною незалежною державою. Тому закінчуймо говорити, починаймо спільно працювати!» — наголосив Патріарх УГКЦ.

Довідка:

Національний форум «Трансформація України» створений для сприяння координації зусиль громадянського суспільства, влади, опозиції та головних міжнародних інституцій у розробці та реалізації євроінтеграційної моделі розвитку України, як повідомляє сайт Форуму.

Завданням Форуму є розробка та впровадження підходу використання досвіду Польщі в трансформації країни згідно зі стандартами ЄС, спираючись на найкорисніший досвід та найкращі європейські практики побудови демократичної держави задля забезпечення сталого розвитку держави на благо українського народу.

До складу Наглядової ради Національного форуму, зокрема, увійшли Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, Предстоятель УПЦ КП Патріарх Філарет та ін.