• Головна
  • Новини
  • Єпископи УГКЦ закликали українців до подячних молитов з нагоди 100-річчя відновлення Української державності...

Єпископи УГКЦ закликали українців до подячних молитов з нагоди 100-річчя відновлення Української державності

27.02.2018, 12:04
Єпископи УГКЦ закликали українців до подячних молитов з нагоди 100-річчя відновлення Української державності - фото 1
Від імені Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Глава УГКЦ Патріарх Святослав 26 лютого оприлюднив Послання з нагоди сторіччя відновлення української державності.

Від імені Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Глава УГКЦ Патріарх Святослав 26 лютого оприлюднив Послання з нагоди сторіччя відновлення української державності.

Державність.jpg

У документі єпископи УГКЦ закликають приєднатися до подячних молитов Господу з нагоди об'єднання УНР та ЗУНР, яке відбулося сто років тому і  призвело до відновлення i збереження державності нашого народу.

У Посланні владики УГКЦ пригадують, що сто років тому, 22 січня 1918 року, у Києві згідно з IV Універсалом Центральної Ради УНР відбувся акт відновлення української державності. Того ж року, 19 жовтня, «Прокламацією Української Центральної Ради» було проголошено незалежність тих українських земель, які до закінчення Першої світової війни входили до складу Австро-Угорської імперії, а відтоді увійшли до нашої історії як Західноукраїнська Народна Республіка.

Уже за рік ми святкуватимемо подію, коли ці дві українські республіки проголосили своє об’єднання в одну державу. Разом із Карпатською Україною, проголошеною в 1938 році, УНР і ЗУНР стали тим фундаментом, на якому наша держава, знову як незалежна, відродилася в 1991 році.

«З цієї нагоди ми, — йдеться у тексті, — єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, закликаємо приєднатися до наших подячних молитов Господеві, за ласкою якого була відновлена i збережена державність  нашого народу, хоча світові потуги не раз перекреслювали та ставили її під сумнів, бажаючи приректи нашу незалежну державу на забуття і небуття». Ми молитовно вшановуємо всіх тих чоловіків і жінок, - їх сьогодні годі злічити, - які своєю наполегливою працею чи боротьбою долучилися до того, що сьогодні ми втішаємося національною свободою».

Особливі молитви єпископи підносять за душі тих, які в цих визвольних змаганнях віддали життя з любові до Батьківщини і своїх ближніх, виборюючи право будувати життя у вільній «Рідній хаті». «Нехай пам’ять про них не проминає в нашому народі», — закликають отці Церкви.

Церква Христова, наголошують єпископи Синоду, проявила себе в бутті українського народу як націєтворчий первень. Християнство дало основний імпульс розвитку нашої культури, сформувало нашу тотожність, знаки якої ми повсякчасно віднаходимо у своїй історії. А в часи, коли наш народ не мав жодних інших соціальних структур, саме Українська Церква була основним середовищем і центром життя громади на Батьківщині та на поселеннях. Пройшовши разом з українським народом різноманітні й чисельні випробування, УГКЦ здобула непересічний досвід бути голосом бездержавної нації перед сильними світу цього.

«Глава нашої Церкви праведний митрополит Андрей Шептицький недарма мав неформальний титул етнарха, а патріарха Йосифа Сліпого керівники держав приймали як повноправного і офіційного представника українського народу, котрому відібрали право «бути собою». Саме ці два великі мужі нашої Церкви у важких історичних обставинах минулого століття робили все, аби виховати в українському народі християнське ставлення до національного будівництва…» — відзначається у Посланні Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ з нагоди сторіччя відновлення Української державності.

 «Запрошуємо всіх до ревної молитви: подячної – за дар свободи і державності; покаянної – за ті гріхи, якими кожен із нас і весь народ упродовж своєї історії коли-небудь зневажив Бога і Його святий закон; благальної – про Боже благословення для нашого народу, про мудрість для його провідників, про мужність і здоров’я для його вірних будівничих, а зокрема – для його жертовних захисників на фронті…

Нехай відвічна милість і могутня благодать Всевишнього поширяться на весь наш народ, нехай зцілять духовні й тілесні рани його синів і дочок, нехай Божа мудрість веде всіх нас дорогами правди, а Божа любов надихає кожного до щирої щоденної праці задля подальшого утвердження соборної Української Держави – на славу Божу та дочасне і вічне добро рідного народу», – такими словами завершується Послання єпископів УГКЦ.