Українці відзначають День Соборності

22.01.2018, 10:54
Українці відзначають День Соборності - фото 1
День Соборності відзначає Україна 22 січня, у день проголошення Акта возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки 1919 року на Софійській площі в Києві.

День_соборності.jpgДень Соборності відзначає Україна 22 січня, у день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки 1919 року на Софійській площі в Києві.

У цей день у столиці заплановано проведення офіційних урочистостей за участю керівництва держави, представників центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, народних депутатів, громадськості, духовенства, науковців.

Зокрема, зараз у Києві відбувається церемонія покладання квітів до пам’ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському за участь Перезидента Порошенка.

О 12:00 в «Українському домі» відбудеться урочисте зібранні з нагоди Дня Соборності України та 100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки.

Історична довідка:

У січні 1918 року була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). У грудні 1918 року лідери двох держав у Фастові підписали передоб'єднувальний договір. 22 січня 1919 року цей договір, що увійшов в історію як Акт злуки - акт об'єднання українських земель, був оприлюднений у Києві.

Це державне свято символізує єдність українських земель. І хоча державі тоді не вдалося зберегти незалежність, Акт злуки став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.

Єдиною Україна пробула недовго, вже через кілька місяців після проголошення Возз'єднання більшовики захопили Київ, Східну Галичину окупували поляки, а Закарпаття - Чехословаччина.

Офіційно в Україні День соборності відзначається з 1999 року. Свято встановлено, "враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) Української держави..." згідно з Указом Президента України.

Деякий час, з 30 грудня 2011 року, указом на той час Президента України Віктора Януковича День соборності на офіційному рівні було скасовано, а натомість встановлено "День Соборності та Свободи України".

13 листопада 2014 року Указом Президента України Петра Порошенка свято було відновлено.