• Головна
  • Новини
  • Релігійна свобода – беззаперечний здобуток незалежності України, - Мирослав Маринович про референдум 1 грудня...

Релігійна свобода – беззаперечний здобуток незалежності України, - Мирослав Маринович про референдум 1 грудня

01.12.2016, 12:47
Релігійна свобода – беззаперечний здобуток незалежності України, - Мирослав Маринович про референдум 1 грудня - фото 1
Віце-ректор Українського католицького університету, учасник ініціативної групи "Першого грудня" Мирослав Маринович назвав релігійну свободу найбільшим здобутком України за 25 років незалежності.

2013_0.jpg-ddss.jpgВіце-ректор Українського католицького університету, учасник ініціативної групи "Першого грудня" Мирослав Маринович назвав релігійну свободу найбільшим здобутком України за 25 років незалежності. Про це він сказав у інтерв’ю Gazeta.ua.

Віце-ректор УКУ визначив три основні складові, завдяки чому 1 грудня 1991 за незалежність проголосувало так багато українців.

«Передусім - популярність ідеї незалежності. Був Народний Рух і В'ячеслав Чорновіл. Всі відчували, що Радянському Союзу приходить кінець. Також це не могло статися без підтримки партійного апарату. Він теж хотів самостійності від революційного Єльцина. Прийняли рішення зробити незалежною Україну, аби зберегти свої позиції. Третім елементом консенсусу були донецькі шахтарі. Їхня підтримка ідеї незалежності виявилася дуже важливою».

На його думку, Україна як незалежна держава відбулася. Ми не такі, як Росія. А найбільший наш здобуток – «релігійна свобода».

«У нас не спрацювали спроби одержавити релігію. Намагання Януковича запровадити російський варіант фаворитизму не мали успіху. Релігія дає не лише громадянські свободи, а й духовні. В Україні вона відокремлена від державного апарату, але не від духу людського. На Майдані були представники різних Церков. Це — свідчення того, що в країні стало можливе співіснування релігій, які раніше ворогували. До незалежності цього не було», - заявив Мирослав Маринович.

Як відомо, 1 грудня 1991 року для підтвердження прийнятого Верховною Радою у серпні Акту проголошення незалежності відбувся Всеукраїнський референдум. Одночасно відбулися перші вибори Президента України.

Проголосували близько 32 млн громадян. Із них 90% - за незалежність. Першим всенародно обраним Президентом став Леонід Кравчук.