• Головна
  • Новини
  • Пам'ять жертв Голодомору в Запоріжжі вшанували спільною панахидою...

Пам'ять жертв Голодомору в Запоріжжі вшанували спільною панахидою

28.11.2016, 09:47
Пам'ять жертв Голодомору в Запоріжжі вшанували спільною панахидою - фото 1
26 листопада запоріжці разом із усією країною вшанували жертв Голодоморів. Протягом дня біля будівлі колишнього дитячого будинку, де від голоду померли більше 700 немовлят та малих дітей, запоріжці клали квіти, іграшки, запалювали свічки та лампадки.

Пам'ятна стеллаexklusiv.gif26 листопада запоріжці разом із усією країною вшанували жертв Голодоморів. Протягом дня біля будівлі колишнього дитячого будинку, де від голоду померли більше 700 немовлят та малих дітей, запоріжці клали квіти, іграшки, запалювали свічки та лампадки, — розповідає власкор РІСУ.

У книгах реєстрації актів цивільного стану у м. Запоріжжя за 1932-1933 рр. містяться записи про смерть дітей віком від 1-го дня до 4-х років у будинку немовлят на вул. Р. Люксембург, 7 (донедавна це була вул. Дзержинського, нині — Олександрівська). За червень-липень, вересень-грудень 1932 р., березень-квітень 1933 р. про смерть у будинку немовлят є 71 запис, за травень-грудень 1932 р., лютий-березень, травень-вересень 1933 р. – 240 записів; за лютий-листопад 1933 р. – 415 записів. Усього в травні 1932 р. – листопаді 1933 р. померло 726 дітей. Найпоширенішими причинами смерті зазначені інтоксикація, шлункове захворювання, виснаження, катар кишківника, — повідомляють в ЗОДА.

snopy.jpg

Молитва за жертвами ГолодоморуТраурні заходи пройшли біля пам’ятника жертвам Голодомору. Тут невинних жертв разом із громадою міста вшанували представники керівництва області та міста, священики різних церков. Поминальний молебень очолив єпископ Запорізький і Мелітопольський Фотій УПЦ КП. У спільній молитві взяли участь єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ Ян Собіло, настоятель Запорізької парафії УГКЦ Андрій Бухвак, настоятель громади ВАЦ Тер Юсик, священики УПЦ КП. За померлими від спланованого штучного голоду відслужили спільну панахиду.

«Зараз розкрито документи, де видно, як на мапі України червоним олівцем обведено села, які тодішній владі треба було винищити повністю, — сказав єпископ Фотій. — Зараз не лише ми маємо пам’ятати про цю трагедію, про неї має знати весь світ. Бо замовчування злочину веде до його повторення».

Пам'ятник жертвам Голодомору

Молитва за жертвами Голодомору