• Головна
  • Новини
  • Сотні євреїв завдяки Шептицьким знайшли прихисток у греко-католицьких монастирях Галичини, – Порошенко...

Сотні євреїв завдяки Шептицьким знайшли прихисток у греко-католицьких монастирях Галичини, – Порошенко

29.09.2016, 20:50
Сотні євреїв завдяки Шептицьким знайшли прихисток у греко-католицьких монастирях Галичини, – Порошенко - фото 1
У виступі на жалобній церемонії з ушанування пам’яті жертв Бабиного Яру Петро Порошенко згадав тих українців, які незважаючи на смертельну загрозу, переховували євреїв від нацистів.

У виступі на жалобній церемонії зі вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру Петро Порошенко згадав тих українців, які незважаючи на смертельну загрозу, переховували  євреїв від нацистів. Серед них– православний священик і греко-католицький Митрополит.

«Всі ми чітко розуміємо, що Бабин Яр – це одна із найглибших ран, один із найважчих спогадів про Голокост, про цю безпрецедентну в історії людства катастрофу, про спробу фізично винищити весь народ із корінням, заглибленим в Біблію. У цьому сенсі з Бабиним Яром співмірний хіба що Аушвіц.

порошенко.jpeg

У Талмуді сказано: «Хто погубив хоча б одне життя – погубив цілий світ, а той хто врятував хоча б одне життя – цей світ врятував». Тому в пам’яті насамперед залишаться численні приклади солідарності зі своїми єврейськими сусідами та земляками. Понад двом з половиною тисячам українців Яд ва-Шем присвоїв звання «хасідéй уммóт га-олáм» - високе звання Праведників народів світу.

Хоча смертна кара загрожувала тоді кожному,  хто рятував євреїв. Протягом останнього десятиліття сотні українців заслужено отримали від незалежної України високі державні нагороди за спасіння співвітчизників від Голокосту.  

Сотні осіб названі «Праведниками Бабиного Яру». Першим серед них став православний священик Олексій Глаголєв та члени його родини.

На мою думку, дуже промовистим є приклад подвижницької діяльності митрополита Шептицького – духовного пастиря,  українського націоналіста і гуманіста, який писав, що «найвищий ступінь любові – віддати життя за брата, бо кожен ближній є братом і членом людської родини».  Стараннями владики Андрея та його брата архімандрита Климентія сотні євреїв знайшли прихисток у греко-католицьких монастирях Галичини. Серед врятованих Шептицькими – маленький хлопчик Адам, який згодом стане міністром закордонних справ Польщі Ротфельдом. І львівський рабин Давид Кахане, який напише пізніше в «Щоденнику львівського гетто», що лише сам погляд митрополита додавав упевненості: «Залишайся,  тут тобі допоможуть, і нічого з тобою не станеться», – йдеться у виступі Президента.

Президент акцентував на тому, що трагедія Бабиного Яру – це попередження усьому людству, що будь-який режим, який має за ніщо права та свободи людини, несе в собі загрозу для самої людяності, тому нашим моральним обов’язком є точно не допустити повторення злочинів проти людства та людяності. Особливо, беручи до уваги сплеск релігійної, расової чи національної нетерпимості, рецидиви антисемітизму навіть у тих країнах, де всі ці ганебні явища, здавалося б, давно й безповоротно викорінені? І хіба не може не турбувати повсюдне зростання популярності ультраправих ксенофобських політичних сил?,  – запитує Президент.

Трагічні події минулого вимагають від нас, за словами Петра Порошенка, виховувати нові покоління на принципах поваги до людської гідності, толерантності.

«Саме так ми чинимо у нас, в Україні. У нас сформувалася політична нація, яка на засадах патріотизму, пережитого минулого, непростих викликів сучасності і віри у спільне європейське майбутнє міцно згуртувала людей різних етносів, мов і сповідань. Згуртувала навколо основоположних цінностей – свободи, незалежності, демократії, прав людини. Єврейська громада пліч-опліч з іншими громадянами України рішуче встала на захист нашої спільної Батьківщини. Ми, українці, дуже високо цінуємо це і ніколи не забудемо», - наголосив Президент.