• Головна
  • Новини
  • Лауреатом нагороди імені митрополита Шептицького став Іван Дзюба...

Лауреатом нагороди імені митрополита Шептицького став Іван Дзюба

29.09.2016, 20:21
Лауреатом нагороди імені митрополита Шептицького став Іван Дзюба - фото 1
Цьогорічним лауреатом нагороди, яку спільно присуджують Єврейська конфедерація України та канадська благодійна організація «Українсько-єврейська зустріч», став дисидент Іван Дзюба.

28 вересня у рамках відзначень 75-тих роковин трагедії Бабиного Яру відбулося вручення нагороди митрополита Андрея Шептицького. Цьогорічним лауреатом нагороди, яку спільно присуджують Єврейська конфедерація України та канадська благодійна організація «Українсько-єврейська зустріч», став дисидент Іван Дзюба. 

dziuba4.jpg

50 років тому, в вересні 1966, Іван Дзюба взяв участь на несанкціонованому мітингу поминання жертв Бабиного Яру, де виголосив промову, що стала легендарною.

У своєму слові лауреата Іван Дзюба розповів про розвиток єврейської культури в Українській Народній Республіці, де було Міністерство Єврейських Справ. І як пізніше ці старання були зруйновані радянською політикою та як антисемітизм сталінського режиму творив контекст для подій 1966 року.

Медаль Митрополита Андрея Шептицького присуджується громадянам України, Ізраїлю або представникам діаспор цих народів, котрі найбільше прислужилися справі українсько-єврейського примирення та співпраці між двома народами. Першим лауреатом став канадський підприємець та меценат українського походження Джеймс Костянтин Темертей. Саме він, разом з іншими учасниками події – равином Яковом дов Блайхом, єпископом Української Греко-Католицької Церкви владикою Борисом Ґудзяком, представниками Єврейської конфедерації України та благодійної організації «Українсько-єврейська зустріч» - і вручав медаль та відзнаку Івану Дзюбі.

Владика Борис Ґудзяк у своєму слові про митрополита Андрея Шептицького нагадав про його участь в порятунку євреїв Галичини, яку так яскраво описує у своїй книзі син львівського равина Курт Левін та його листи до рейхсфюрера СС Генріха Гіммлера та Папи Пія XII, у якому він згадує про розстріл євреїв в Бабиному Яру, і пастирське послання «Не убий».

«Серед 26,120 праведників народів світу українські прізвища на четвертому місці за кількістю. Там є брат митрополита, о. Климентій Шептицький, але немає імені самого митрополита, який був його натхненником і наставником», - зазначив владика Борис.

В нагородженні взяли участь Адам Ротфельд, польський науковець та дипломат, врятований монахами Унівського монастиря та єврейський історик Шимон Редліх, врятований від Голокосту українською родиною в Бережанах.

Головний рабин Києва та України Яків дов Блайх, представляючи відзнаку наголосив, що не Яд Вашем, а сам Бог вирішує, хто є праведником. Владика Борис Ґудзяк закликав присутніх «допомогти Яд Вашем діяти згідно з Божою волею».