• Головна
  • Новини
  • Голокост і Голодомор – наша спільна трагедія, - єпископ Борис (Ґудзяк)...

Голокост і Голодомор – наша спільна трагедія, - єпископ Борис (Ґудзяк)

28.09.2016, 10:24
Голокост і Голодомор – наша спільна трагедія, - єпископ Борис (Ґудзяк) - фото 1
У Верховній Раді України 27 вересня відбулися парламентські слухання на тему: «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність». Участь у заході взяли громадські, політичні діячі та представники Церкви.

Владика Борис (Ґудзяк) у Верховній РадіУ Верховній Раді України 27 вересня відбулися парламентські слухання на тему: «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність». Участь у заході взяли громадські, політичні діячі та представники Церкви.

УГКЦ на слуханнях представляв єпарх Паризький, голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків владика Борис (Ґудзяк).

Виступаючи з парламентської трибуни, владика Борис зазначив, що Бабин Яр — це трагедія всього людства. Це лише вершина айсбергу трагедій, що йшли одна за одною. Єпископ зауважив, що від 1932 до 1947 року населення України пережило приголомшливий перелік катастроф: Голодомор, Голокост, знищення військовополонених солдатів Радянської Армії, Волинську трагедію, депортацію кримських татар, операцію «Вісла» та всі інші звірства перед, під час і після Другої світової війни.

“Протягом років історія Бабиного Яру, як і історія Голодомору, замовчувалася, була стерта з історії. Стирання пам’яті відбувалося всюди. Нацисти нищили євреїв фізично, а комуністи – пам'ять про них. Останнім це вдалося до тої міри, що багатьом сьогодні здається, що євреїв з їхньою багатою тисячолітньою духовністю, культурою і суспільним життям ніколи й не було в Україні. Що вони не були нашими земляками, що наші бабусі й дідусі у великих колонах, якими євреїв вели на розстріли, не впізнавали своїх сусідів і знайомих…”, - підкреслив промовець.

Єпископ зауважив, що необхідно повертати пам'ять про цю та інші трагедії.

“Іноді виглядає, що євреї пам’ятають про «свою» Катастрофу, а українці почали згадувати про «свій» Голодомор. Проте ми й далі забуваємо, що це наша спільна історія – наша Катастрофа, наш Голодомор, наша Волинь, наша «Вісла» і наша кримськотатарська депортація”, — заявив він.

Він також зауважив, що ми не повинні закривати очі на ті випадки, коли українці були кривдниками, але й не можемо забувати про роль багатьох українських праведників, серед яких митрополит Андрей Шептицький. Владика також згадав своїх бабусь, які також по-простому, по-побутовому допомагали євреям.

“Він і вони для нас — зразок і джерело надії. Те, що ми гордимося нашими праведниками, вказує на те, що їхня поведінка, постава, мужність повинні бути нашими”, — наголосив єрарх.

У паламентських слуханнях взяв участь також Президент Держави Ізраїль Реувен Рівлін. До учасників заходу зі словом звернулися член Комісії з увічнення пам'яті жертв Бабиного Яру Софія Ярова; голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович; діяч українського єврейського руху Йосиф Зісельс; президент Світового конгресу українців Євген Чолій; академік Іван Дзюба та інші.