• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ узяв участь у відкритті меморіальної пам’ятної дошки жертвам політичних репресій ХХ століття у Києві...

Глава УГКЦ узяв участь у відкритті меморіальної пам’ятної дошки жертвам політичних репресій ХХ століття у Києві

27.09.2016, 10:51
Глава УГКЦ узяв участь у відкритті меморіальної пам’ятної дошки жертвам політичних репресій ХХ століття у Києві - фото 1
Дошку відкрито на місці колишнього в’їзду-виїзду до внутрішньої тюрми центрального апарату НКВС УРСР (м. Київ, вул. Ірининська, 4).

Cьогодні історичний день в житті України, бо Церкви й релігійні організації разом із державними службовцями відкрили меморіальну дошку на честь десятків тисяч репресованих невинних жертв нацистського і комуністичного політичних режимів. Якщо в ті часи десь в Україні й були двері до пекла, то ними була ця брама до внутрішньої тюрми в Києві. Через неї вели й мого попередника патріарха Йосифа Сліпого. Про це сказав Глава Блаженніший Святослав 26 вересня під час відкриття меморіальної пам’ятної дошки жертвам політичних репресій ХХ століття.

репресії.jpg

Дошку відкрито на місці колишнього в’їзду-виїзду до внутрішньої тюрми центрального апарату НКВС УРСР (м. Київ, вул. Ірининська, 4).

Участь у заході взяли члени ВРЦіРО, Голова Служби безпеки України Василь Грицак та представники державної влади. Далі Глава Церкви промовив: «Вдячний СБУ і вам, пане Генерале, за те, що ви відреагували на наше прохання, яке ми висловили вам особисто. Бо сотні тисяч людей, рідні та близькі яких загинули в тих страшних катівнях, не мають місця, де можна помолитися за вічний спочинок їхніх найдорожчих. Ми просили, аби тут, де стіни ввібрали кров, сльози, страждання тих невинних жертв, була й молитва. Дякую, що ви відгукнулися на це прохання».

На думку Предстоятеля Церкви, ця подія є знаковою ще й тому, що вона символізує внутрішнє переродження СБУ, яка «із репресивного органу перетворюється на орган захисту України та її громадян». «Нехай Бог допоможе вам стояти на сторожі безпеки нашої вільної незалежної України і прийме у свої вічні обійми невинно вбитих, незалежно від конфесійної й національної приналежності», – завершив Блаженніший Святослав. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.