• Головна
  • Новини
  • У Криму понад три тисячі людей вшанували пам’ять депортованих кримських татар...

У Криму понад три тисячі людей вшанували пам’ять депортованих кримських татар

16.05.2016, 10:25
У Криму пройшла акція «Сходження на Чатир-Даг», присвячена річниці депортації кримських татар із території півострова 1944 року.

У Криму пройшла акція «Сходження на Чатир-Даг», присвячена річниці депортації кримських татар із території півострова 1944 року.

Як повідомляє сайт Духовного управління мусульман Криму і Севастополя, в заході взяли участь більше трьох тисяч людей, передає Крим.Реалії.

Перед сходженням на Чатир-Даг заступник муфтія півострова Айдер Ісмаїлов закликав кримських татар, «не зважаючи ні на що, не падати духом і завжди бути разом».

Раніше у Меджлісі кримських татар закликали співвітчизників на півострові бойкотувати жалобну акцію сходження на Чатир-Даг в знак протесту проти репресій російської влади Криму відносно до кримських татар.

Згідно з указом Сталіна, з 18 по 20 травня 1944 року з Криму депортували близько 200 тисяч кримських татар. Їх висилали в Середню Азію, Сибір і на Урал.

26 квітня 2016 року влада анексованого Росією півострова заборонила діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, звинувативши організацію в екстремізмі. США, Євросоюз, Україна і Туреччина засудили заборону. У самому Меджлісі рішення російської влади назвали «черговою злочинною дією країни-агресора».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».